Доступність посилання

ТОП новини

Проблема свинячого грипу постає все гостріше


США – Жінка одягає на себе захисну маску після перетину кордону з Мексикою, Сан Ісідро, 27 квітня 2009 р.
США – Жінка одягає на себе захисну маску після перетину кордону з Мексикою, Сан Ісідро, 27 квітня 2009 р.

Нью-Йорк – Cвітова організація охорони здоров’я ООН запровадила стан підвищеної небезпеки і закликає всі країни підготуватися до можливого оголошення найближчим часом стану глобальної пандемічної тривоги у зв’язку з поширенням вірусу так званого свинячого грипу. Поки що до цього не дійшло, але медичні управління низки країн повідомляють про випадки цього інфекційного захворювання, насамперед серед тих, хто нещодавно побував у Мексиці. Саме ця країна є епіцентром епідемії свинячого грипу.

Що ж це за хвороба?

Назву дали таку, бо це вірусне захворювання досі виникало поміж тваринами і на людей не поширювалося.

Але в цьому випадку йдеться про виникнення нової модифікації вірусу цієї хвороби. Це наслідок комбінації генетичних елементів трьох авидів грипу – свинячого, пташиного й людського.

За даними Світової організації охорони здоров’я ООН, поки що нема жодних свідчень того, що свинячий грип передається від контактів зі свинями чи від споживання свинячого м’яса.

Інфекція поширюється між людьми, зокрема через кашель... Інфекція розповсюджується швидко, тому що люди ще не виробили імунітету до цього нового вірусу.

У Мексиці від свинячого грипу вже вмерло 145 осіб і понад 1600 інфіковано.

Епідемія може дійти до рівня пандемії. У Сполучених Штатах зареєстрували 45 випадків – у Каліфорнії, Техасі та в Нью-Йорку.

Президент Барак Обама запевнив населення, що поки що «нема підстав для тривоги», але, як повідомила у вівторок газета «Нью-Йорк Таймс», представники міністерства внутрішньої безпеки кажуть, що вони очікують поширення епідемії. За словами міністра Джанет Наполітано, «ми робимо все, щоб бути напоготові до цілковитого пандемічного рівня».

Рівень тривоги сягнув «четвірки»

За повідомленнями, рівень пандемічної тривоги сягнув позначки 4 за 6-бальною шкалою Світової організації охорони здоров’я ООН.

Грегорі Гартл, представник Світової організації, пояснив під час прес-конференції: четверта фаза поширення вірусу означає, що вірус вже неможливо втримати в одній країні.

«Четверта фаза – це, так би мовити, поворотний пункт. Може дійти й до п’ятої фази, що означатиме рівень пандемії. Разом з тим, якщо ми побачимо, що широкомасштабна інфекція далі не йде, то ми можемо зупинитися на четвертій фазі, ба навіть повернутися до третьої», – зазначив Гартл.

Тим не менше, кількість підтверджених випадків захворювання на свинячий грип у різних країнах зростає досить швидко.

У світі, що переживає економічну кризу, епідемія свинячого грипу вкрай негативно позначається на туризмі й повітряних подорожах. Відповідно, дешевшає нафта, зменшується попит на свиняче м’ясо й тваринний корм.

Деякі країни, зокрема Китай, Росія та Індонезія, заборонили імпорт мексиканської свинини. І це попри те, що фахівці рішуче спростовують можливість захворювання від свинячого м’яса, якщо його варити чи смажити. Іншими словами, свинячий грип немає нічого спільного з продуктами харчування.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG