Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі зруйнований хрест за загиблими українцями


Зруйнований пам’ятний знак загиблим воїнам УПА на горі Хрещатій, Підкарпатського воєводства.
Зруйнований пам’ятний знак загиблим воїнам УПА на горі Хрещатій, Підкарпатського воєводства.

Львів – Товариство депортованих українців вимагає від польської сторони з’ясувати факт руйнування пам’ятного знаку загиблим воїнам УПА на горі Хрещатій, Підкарпатського воєводства. Цими днями невідомі особи скоїли акт вандалізму на місці поховання українців.

Минулого тижня у Бескидах невідомі особи зруйнували кам’яний хрест, встановлений на місці загибелі поранених і хворих вояків УПА і медичного персоналу. На цьому місці у 1945-1946 роках діяв підземний шпиталь УПА, з налагодженим водопостачанням, вентиляцією, водовідведенням, ліжками для хворих, був млин, пекарня, майстерні. Коли військо польське виявило шпиталь, 23 січня 1947 року розгорілась битва, внаслідок якої загинули, за різними даними, від 10 до 30 людей.

Три роки тому на пожертви українців з усього світу у лісі встановили бетонний обеліск у вигляді хреста, згодом поруч постали ще 7 невеликих хрестів.

Напис на хресті був нейтральним

Голова об’єднання товариств депортованих українців Володимир Середа зазначає, що пам’ятний знак зруйновано зумисно. Оскільки це безлюдне місце, найближча хата від якого 5-6 км.

«У глухому лісовому масиві здійснений акт брутального вандалізму. Це бетонний хрест зі стилізованим тризубом і нейтральним двомовним написом», – каже Володимир Середа.

А написано було українською і польською такий текст: «Тут, на горі Хрещатій, спочивають вояки УПА, які полягли 23.01.1947 р. в бою з відділом ПВ в обороні підпільної лікарні. Вічна пам’ять. Друзі по зброї. Хрещата. 2006 р.».

Володимир Середа зазначив в коментарі Радіо Свобода, що прикрий випадок з руйнування хреста матиме відголос серед усіх депортованих українців в Україні, Польщі, США, Канаді. Адже саме ці люди були присутні на відкритті пам’ятного знаку у 2007році.

Ще торік польська сторона погрожувала демонтувати пам’ятний знак

Торік польська сторона, зокрема Інститут національної пам’яті заявляв про те, що на території Польщі українцями незаконно встановлено більше 60 пам’ятних знаків. Міністр Анджей Пшевозняк навіть підписав відповідне рішення про демонтаж пам’ятного знаку на горі Хрещатій до Підкарпатського воєводства, яке направило цей документ до війта громади Команчі, в підпорядкуванні якого і є Хрещата. Однак ніхто із поляків тоді не наважився зачепити хрест.

Днями до Польщі поїде група депутатів облради, яка задокументує факт вандалізму, опісля обранці звернуться до Генерального консула Польщі у Львові з проханням розслідувати цей прикрий випадок.

Те, що на території Польщі без погодження встановлені пам’ятні знаки загиблим воякам УПА і мирним українцям, українські товариства пояснюють тим, що місцеві органи влади Польщі відмовляють у наданні дозволів. Водночас Володимир Середа зазначив, що і на території Львівщини, Волині, Тернопільщини польська сторона встановила незаконно сотні пам’ятників за загиблими поляками. А тому демонтаж, каже він, це не вихід у ситуації по обидва боки кордону.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG