Доступність посилання

ТОП новини

Львів – культурна столиця України у 2009 році


Львів – Згідно експертних досліджень Державної служби туризму і курортів, Львів цього року визнаний культурною столицею України. Відтак Україна перейняла європейську ідею, коли щороку ЄС визначає культурну столицю Європи. Які нові можливості надаватиме новий статус українським містам, одне з яких щороку ставатиме культурною столицею, чи може місто розраховувати на додаткове фінансування або ж промоцію з боку держави?

Кожна культурна столиця Європи, починаючи з 1985 року, передусім демонструє сучасну європейську культуру і об’єднує країни економічно, політично і культурно.

Натомість мета визначення культурної столиці України – промоція того чи іншого міста як в середині держави, так і в світі, щоб туристи приїжджали не лише знайомитись з пам’ятками архітектури, але задля цікавих культурних заходів.

Те, що у Львові протягом року відбувається 100 фестивалів, є 60 музеїв, 100 церков, за визначенням експертів, і стало підставою щодо надання статусу культурної столиці. Однак серед відомих щорічних культурних заходів не лише у Львові, але й в Україні, є лише кілька – «день батяра», свято кави, шоколаду, пампухів і уже традиційний театральний фестиваль «Золотий Лев».

Утім ці фестивалі знані серед українських громадян, але невідомі на Заході. Свідченням цьому є той факт, що іноземні туристи їдуть у Львів задля старовинної архітектури.

У польському Кракові у 15 разів більше туристів

За різними даними, щороку Львів відвідує близько мільйона туристів, для порівняння, польський Краків – 15 мільйонів осіб. Найбільше іноземців у Львів приїжджають із Польщі, Росії, Німеччини, Білорусі, США, Англії, Канади, Австрії, Італії.

Що ж робитимуть у Львові в рамках культурної столиці? Начальника відділу туризму і рекреації Львівської міськради Оксана Миськович зазначає: «До кінця року ми маємо показати багатокультурне життя міста, починаючи від музеїв, архітектури, культурних заходів. Вони розпочали проект зі Львова, бо, по суті, у нас все це вже є, календар подій, промоція міста ведеться, тобто все, що вимагається, щоб стати культурною столицею».

Наразі Державна служба туризму і курортів спільно з львівською мерію розробляє реалізацію проекту культурної столиці України. Зокрема, Львову обіцяють промоцію в ЗМІ, на біг-бордах в усій Україні, організацію прес-турів до Львова. Про додаткове фінансування культурних заходів не мовиться взагалі.

Водночас відділ туризму щомісяця видає буклети «От-От», де є повна інформація про прем’єри, фестивалі, експозиції, вистави, концерти, забави у Львові. Їх надсилатимуть у туристичні агенції в різні країни світу, щоб іноземці, які планують мандрівку до України, могли включити у свою програму і відвідання мистецьких заходів.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG