Доступність посилання

ТОП новини

На російсько-українському кордоні посилили заходи безпеки через вірус свинячого грипу


Пункт пропуску через державний кордон з Росією
Пункт пропуску через державний кордон з Росією

Харків – У посиленому режимі через вірус мексиканського чи так званого свинячого грипу вже тиждень працюють санітарні служби у пунктах пропуску через державний кордон. Лікарі та прикордонники стежать за самопочуттям людей, що приїжджають до України, а декому пропонують поміряти температуру. Такі заходи запроваджені не лише на кордоні України з Європою, де вже зафіксовано кілька випадків цієї хвороби, а й з сусідньою Росією.

Щодня через пункти пропуску в Сумській, Луганській та Харківській областях в Україну з Росії в’їжджають близько десяти тисяч людей. Через поширення світом нової хвороби тепер у кожного з них питають не лише документи і про наявність заборонених для ввезення предметів, а й про самопочуття. Головний біль, нежить і підвищена температура – симптоми свинячого грипу такі ж, як і в звичайного. От тільки ліків поки немає. Щоб не допустити проникнення недуги до України, санітарні лікарі прикордонних пунктів пропуску оглядають усіх пасажирів і водіїв автобусів, легкових і вантажних автомобілів, а також людей, що прямують через кордон пішки.

«Ми проводимо візуальний огляд і опитування осіб, що в’їжджають на територію України. Цікавлять перш за все люди, що мають підвищену температуру. На цей день поки не було випадків щодо завезення на територію країни цієї інфекції. У разі виявлення такого хворого, буде викликана «швидка і задіяний оперативний план», – зазначив завідуючий санітарно-оперативною службою пункту пропуску «Гоптівка», що на Харківщині, Володимир Мазур.

Спеціальних пристроїв, які б вимірювали температуру тіла, на кшталт тих, що в європейських аеропортах, на українському кордоні немає. Особам, які мають поганий вигляд або недобре себе почувають, пропонують скористатися звичайним термометром.

Такий самий огляд запровадили і в Польщі, каже офіцер польської прикордонної варти Влодзимеж Гриц.

«Триває огляд, триває перевірка документів. Ми дивимось, де були громадяни, в яких країнах. Цей огляд візуальний також. Але поки ми не виявили нікого із (свинячим) грипом», – сказав польський прикордонник.

Тим часом у середу стало відомо, що свинячий грип уже дістався до Німеччини, а влада Мексики повідомила, що кількість померлих від цієї інфекції зросла до 159 осіб.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG