Доступність посилання

ТОП новини

КСУ ухвалив рішення щодо формування уряду після створення коаліції


Внесення пропозицій Президенту щодо кандидатури прем’єра, а також відповідно до Конституції України – щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.

Таке рішення КСУ оголосив його голова Андрій Стрижак.

При цьому, відповідно до рішення, повноваження щодо внесення Президентові зазначених пропозицій має як коаліція депутатських фракцій, сформована в новообраній Верховній Раді, так і коаліція депутатських фракцій, сформована у разі припинення діяльності попередньої коаліції.

КСУ також визначив, що виключним правом коаліції є внесення пропозицій Прем’єр-міністрові щодо складу Кабміну.

Відповідне рішення Конституційний Суд ухвалив за поданням Президента.

Віктор Ющенко просив КСУ розтлумачити норми Основного закону в частинi необхiдностi внесення пропозицiй главі держави з боку новоствореної коаліції стосовно кандидатури прем’єра.

У своєму поданні глава держави зазначав, що сформована в грудні минулого року коаліція депутатських фракцій БЮТ, НУНС і блоку Литвина не внесла йому своїх пропозицій про формування уряду. Це, за словами Президента, свідчить про «неоднозначне розуміння» зазначеного положення Конституції і є підставою для його офіційного тлумачення Конституційним Судом.

XS
SM
MD
LG