Доступність посилання

ТОП новини

Путін остаточно розчарувався в Тимошенко (європейська преса)


Прага – Низка впливових європейських газет інформують про саркастичний тон Путіна у його оцінках результатів переговорів з українською колегою Юлією Тимошенко. Оглядачі відзначають, що у Москві не лише в'їдливо оцінили зміст декларації між ЄС та Україною, але й, як виглядає, «остаточно розчарувалися в цьому українському перемовникові». Навіть питання проте, що буде з недобором російського газу з боку «Нафтогазу України» у цьому році залишилося без остаточної відповіді.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» наголошує, що «не всі деталі цих переговорів були оприлюднені» але зауважує, що цього разу у Москві не хотіли нагнітати ситуацію довкола майбутнього постачання російського газу у Європу через Україну. Газета констатує, що на тональність обох сторін – Москви і Києва вплинуло багато факторів і, особливо, криза. «Файненшел Таймз» також зауважила, що, незважаючи на запрошення з боку України до участі в модернізації української ГТС, все ж Москва знову «різко виступила проти березневої угоди між Києвом та Брюсселем щодо плану модернізації українських газогонів».

Московське англомовне видання «Москоу Таймз» пише, що у середу ця зустріч двох прем’єрів, Путіна і Тимошенко, все ж «не залікувала рани, завдані двостороннім стосункам нещодавньою угодою між Україною та ЄС». Видання інформує, що Росія ще не вирішила, чи давати Україні кредит у 5 мільярдів доларів і також звертає увагу у зв’язку з цим на саркастичний тон Путіна, який заявив, що «Україна могла б звернутися щодо позики до Брюсселя, якщо вона негайно потребує грошей». «Москоу Таймз» вбачає страх Москви перед тим, що на основі угоди України і ЄС передбачене створення нової компанії, як б управляла транзитом з Росії до Європи українською територією. Путін висловив побоювання, що така компанія тільки заплутала б фінансові розрахунки за спожитий газ.

Московське видання «Комерсант» вважає, що намагання Юлії Тимошенко якось заспокоїти Володимира Путіна щодо можливої участі Москви в модернізації української ГТС не дали результатів, бо тональність російського прем’єра щодо оцінок українсько–європейської декларації була різко негативною. Ця російська газета приходить до висновку, що Володимир Путін, «судячи з усього, повністю розчарувався і в цьому українському перемовникові». Про це свідчить і сама назва статті у «Комерсанті»–«Розчаровуюча перемовниця».

Ще одне московське видання - «Нєзавісімая Ґазєта» - приходить до висновку, що «Путін і Тимошенко зупинилися перед газовим недобором», тобто у питання про те, що буде із санкціями щодо недобору російського газу Україною, так і не було внесено остаточної ясності. «Внаслідок переговорів обидва прем’єри вийшли до преси вкрай стомленими, але так і не пояснили, чи вдалося їм прийти до компромісу», – пише «Нєзавісімая Ґазєта». Це видання також приходить до висновку, що сторони не домовилися про скорочення постачання газу в Україну, чого хотіла Тимошенко, «дамоклів меч багатомільйонних штрафів за недобір, як виглядає, й надалі нависає над Києвом».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG