Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа не в лісах, а у головах


Ліс потребує захисту від вогню і.. людини
Ліс потребує захисту від вогню і.. людини

Київ – Березань – Українські ліси горять так, як не горіли останні півсторіччя. Цієї весни палають кримські високогір’я, лісосмуги Дніпропетровської області, заповідники Полісся, паркові зони довкола великих міст. Аби зупинити пожежі, Державний комітет лісового господарства вперше за багато років обмежив перебування громадян у лісах на період травневих свят. Радіо Свобода дізнавалося, як триває боротьба з лісовими пожежами в околицях Києва.

Ще кілька днів тому на околиці містечка Березань Переяславського району шумів молодий мальовничий сосновий ліс. Але 24 квітня від кинутого недопалка виникла пожежа, яка за лічені хвилини знищила 130 гектарів сосняку. Височенна стіна вогню рушила на житлові будинки, її ледве встигли загасити.

Спеціальний гвинтокрил виявляє нові пожежі на Київщині
Учасник гасіння пожежі, інженер із охорони та захисту лісу Переяславського лісгоспу Борис Косюхно розповів: «Страшно було, бо це лісова пожежа. Ішла вона звідти, з середини лісу. Водій пожежного автомобіля, вмикав помпу, а я струменем води збивав вогонь. Було моторошно: уявіть собі стіну вогню висотою метрів 15, яка суне просто на тебе. І гуде, неначе реактивний літак. Але ми її зупинили, а тоді трактором оборали, аби по траві вогонь не пішов далі».

Небажані гості – причина пожежі

Зараз у Березанському лісництві працюють потужні трактори: спеціальними плугами креслять протипожежні смуги довкола вцілілих лісових масивів та орють попелище: тут буде висаджено молодий ліс. Зорані ділянки – найкращий засіб, аби зупинити поширення вогню. Але вони не в змозі захистити ліс від небажаних гостей.

Недопалок на узбіччі - одна з причин лісових пожеж
Від початку року в Україні сталося понад 1800 пожеж, які знищили 3000 гектарів лісу. Причина переважної більшості з них – так званий людський фактор, говорить заступник голови Державного комітету лісового господарства Віктор Червоний.

«Ситуація в Україні погіршується. З початку року маємо кілька великих пожеж. Причина 99% пожеж – необережність у поводженні з вогнем. Аграрії, залізничники, представники господарства автомобільних шляхів випалюють сміття та суху рослинність, відпочивальники – влаштовують у лісах багаття. Ми говоримо про обмеження доступу до лісів, особливо – транспорту. Ніхто не каже про повну заборону перебування в лісі. Не можна знаходитися у молодняках, особливо хвойних. Є листяні ліси, старі соснові бори – відпочивайте, будь ласка, доступ туди не обмежується!»

Поводьтеся добре! За вами стежать з неба!

Сотні спостережних веж стережуть ліс
Віктор Червоний радить не кидати у лісі недопалків, не розводити вогнищ, окрім обладнаних для цього туристичних стоянок. А до молодого лісу – взагалі не заходити. З початку травневих свят і до кінця посушливого сезону молоді ліси патрулюватимуть лісівники та правоохоронці. Любителям посидіти біля вогнища у не призначених для цього місцях загрожують штрафи. А якщо з їхньої вини виникла пожежа – кримінальна відповідальність.

Патрульний гвинтокрил Держлісгоспу щодня підіймається у повітря, аби виявляти лісові пожежі у Київській області. Він дає змогу побачити і величезні димові стовпи палаючих торфовищ, і дим від маленького вогнища. Разом українські ліси патрулюють 6 гвинтокрилів та сім літаків. А також – спостерігачі на сотнях спеціальних оглядових веж. Але ні спостереження із повітря, ані нагляд із землі не здатні захистити ліс від вогняної стихії, допоки звичайні люди не почнуть ставитися до природи з повагою. Головна пожежа – не в лісах. Вона – у головах, кажуть лісівники.

(Київ – Березань – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG