Доступність посилання

ТОП новини

Жахлива стрілянина в Баку


На місці події
На місці події

Прага – 13 осіб (така офіційна цифра, хоча деякі агенції називають цифру 17) загинули і 13 були поранені внаслідок стрілянини, яку в четвер у державній нафтовій академії Азербайджану влаштував 29-річний громадянин Грузії, етнічний азербайджанець Фарда Ґадиров. Серед жертв – переважно викладачі й студенти. За офіційними повідомленнями, озброєний нападник був убитий. Про мотиви тяжкого злочину нічого наразі невідомо. Порушена кримінальна справа, ведеться слідство.

Трагедія почалася вранці, близько 9-ої години за місцевим часом.

Як повідомила трохи пізніше кореспондент Радіо Свобода Ауґун Мурадханлі, «згідно з офіційними даними Генеральної прокуратури і Міністерства внутрішніх справ, невідомий, озброєний автоматичним пістолетом Макарова, увірвався до приміщення нафтової академії і вже на першому поверсі розпочав стрілянину. Всього на шляху до шостого поверху він убив 13 осіб і стільки ж поранив, а потім сам застрелився.

Згідно з посвідченням, яке нападник мав при собі, його ім’я Фарда Ґадиров, він народився 1980 року в Грузії. При собі він мав дві обойми з патронами. Про мотиви стрілянини правоохоронці нічого не повідомили. Проти вбивці порушена кримінальна справа одразу за кількома статтями, зокрема «вбивство двох і більше осіб із особливою жорстокістю» та «незаконне зберігання зброї», розповіла кореспондент Радіо Свобода, посилаючись на офіційні повідомлення.

Евакуація постраждалих внаслідок стрілянини
З інших повідомлень стало відомо, що масовий убивця народився в Марнеульському районі Грузії, в якому живе багато азербайджанців. У 90-ті роки родина Ґадирова виїхала на заробітки в Підмосков’я. За деякою інформацією, його батько живе зараз у Москві. Убивця не був студентом академії. Ніхто поки що не знає, що він робив у Баку і як довго перебував тут.

Упродовж дня надходила суперечлива інформація щодо кількості нападників. Спершу говорили, що Ґадиров діяв не один і що нападників могло бути навіть троє. Інформація ґрунтувалася на словах студентів і викладачів академії, які були, безумовно, налякані тим, що трапилося. Не підтвердилася також інформація проте, що нібито цій трагедії передувала якась сварка.

Свідки трагедії розповідають, що нападник стріляв у кожного, хто був на його шляху. І хоча стрілянина, кажуть очевидці, виглядала безладно, його постріли, все ж, були вельми прицільними. Стріляв у кожного, кого зустрічав на своєму шляху, причому цілився виключно в голову.

Те, що трапилося в четвер, для студентів академії, за їхніми ж словами, було справжнім шоком.

Постраждали троє іноземців

На місце пригоди викликали спецназ, із яким, за даними інформагенцій і представників МВС, нападник розпочав перестрілку, а згодом і сам застрелився.

За офіційними повідомленнями, нападник поранив, серед інших, і трьох студентів, які приїхали на навчання з Судану.

Всього в академії навчається близько 5,5 тисяч студентів і аспірантів, 43 з них – із десяти країн світу.

В Азербайджані, зазначають оглядачі, щось подібне трапилося вперше.

Президент країни Ільхам Алієв висловив співчуття родинам жертв нападу. Радник Алієва Алі Хасанов заявив пресі, що влада називає те, що трапилося, кримінальним злочином, а не терористичним актом.

Батько Фарди Ґадирова заявив, що його син не вмів користуватися зброєю

Увечері в четвер російським журналістам вдалося зв’язатися з батьком убивці, який, все ж, живе не Москві, а в столичній області.

«Я буквально недавно дізнався про трагедію в Баку, про те, що він влаштував стрілянину. Він тихий, спокійний, не п’є, не курить. Я просто здивований. Невже він здатний вчинити таке? Він навіть не знав, як правильно тримати пістолет», – сказав Ґадиров-старший.

За його словами, перед поїздкою до Баку син перебував із ним у Підмосков’ї.

«Місяців сім-вісім тому Фарда зізнався мені, що не може більше жити в Росії. У нього навіть не було нормально оформлених документів. Він – громадян Грузії. Він сказав мені, що має намір поїхати додому до Грузії і підшукати там собі роботу. І я відправив його», – сказав батько вбивці.


(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG