Доступність посилання

ТОП новини

Найбагатші люди Британії втратили разом десятки мільярдів фунтів через кризу


британські фунти
британські фунти

Лондон – Найбагатші люди Великої Британії втратили значну частку своїх статків за минулий рік через економічну кризу. Це стало відомо, коли одна із британських газет традиційно оприлюднила список найбагатших.

Тисяча найбагатших людей Британії нині разом мають близько 390 мільярдів доларів, згідно зі щорічним списком провідної британської газети Times. Це значно менше, ніж рекордного минулого року, коли сукупна сума статків тисячі найбагатших становила понад 600 мільярдів. Криза майже на половину зменшила загальне число британських мільярдерів – із 75 до 43.

Та показовим є такий факт: люди, які були на перших місцях у торішньому переліку, незважаючи на величезні втрати, все одно залишаються найбагатшими. Зокрема, індійський сталевий магнат Лакшмі Міттал і його сім’я, що володіють, серед іншого, і сталеливарним заводом «Криворіжсталь» в Україні, втратили за 12 місяців аж 61 відсоток багатства. Та, незважаючи на це, вони все ще мають позахмарні понад 15 мільярдів доларів і п’ятий рік поспіль очолюють список найбагатших людей Британії (у списку враховано не лише громадян Британії, але й громадян інших країн, що тут живуть).

«Хвилюватися за пана Абрамовича не варто»

Фахівці кажуть, що ніколи у 21-річній історії списку найбагатших їхні загальні статки не зменшувалися настільки різко. Та все одно найбагатші мали такий запас міцності, що навіть найсерйозніша криза за 30 років не в змозі їх знищити. Зокрема, російський олігарх Роман Абрамович – другий у списку найбагатших. За рік він утратив понад 7 мільярдів доларів. Та, як пояснює бізнес-оглядач Джо Лайнем, хвилюватися за пана Абрамовича не варто.

«Хоча пан Абрамович і втратив понад третину своїх статків, він і далі є другою за багатством людиною у Великій Британії, тож я б не дуже його жалів. Він все ще має свої 7 мільярдів фунтів стерлінгів, багато дорогої нерухомості і один із найкращих футбольних клубів у світі. Тож його труднощі є незрівнянними з тими, що їх мають прості люди під час цієї кризи», – зауважив Джо Лайнем.

Інший мільярдер із Росії, що володіє часткою у лондонському футбольному клубі «Арсенал» – Алішер Усманов втратив аж 74 відсотки статків протягом року, але все ще має понад 2 мільярди доларів. А на завершення поганих новин для бізнесменів, що пов’язані з футболом, слід сказати, що й власник клубу «Ньюкасл Юнайтед» Майк Ашлі торік втратив рівно половину своїх статків.

Інші знані імена, що, згідно зі списком Times, зазнали великих втрат, це власник бізнес-імперії Virgin і філантроп сер Ричард Брансон (його багатство скоротилося на 56 відсотків), власник автоперегонів Formula 1 Берні Еклстон, який втратив майже півтора мільярда доларів. Найбагатший народжений у Британії мільярдер герцог Вестмінстерський втратив порівняно небагато на цьому тлі – лише три чверті мільярда доларів. Він все ще має майже 10 мільярдів доларів і трохи відстає за багатством від Абрамовича.

Були й такі, що виграли на кризі. Завдяки тому, що британський фунт упав порівняно до інших провідних світових валют, деякі мільйонери другого ешелону збагатилися. Зокрема, це стосується власника однієї з найпрестижніших лондонських крамниць Harrods Могамеда ал-Фаєда – батька Доді Аль-Фаєда, що загинув у автокатастрофі із принцесою Діаною. Його статки зросли за рік на 17 відсотків.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG