Доступність посилання

ТОП новини

Європейським русинам не дають зібратися…чиї провокатори?


Ужгород – Черговий скандал навколо русинської тематики в Ужгороді. Сьогодні в місті мав відбутися ІІІ Європейський Конгрес Подкарпатських Русинов. Проте голова Сойму Подкарпатських Русинов протоієрей Дмитрій Сидор повідомив, що зібрання не відбудеться через численні непідтверджені повідомлення про провокації, які готують, мовляв, проукраїнські сили.

Русини в Закарпатті попри те, що Конгрес не відбудеться, таки планують зібратися. На сьогодні, по закінченні різних мітингів, заплановане так зване народне віче. На ньому, як мені розповів один з русинських лідерів, розглядатимуть та обговорюватимуть проект Конституції самоврядної території, він уже роздрукований і активно обговорюється серед самих русинів. Не виключено, що сьогодні на народному віче його й ухвалюватимуть.

Називати джерело протоієрей відмовився

Як розповів голова Сойму Подкарпатських Русинов протоієрей Православної церкви Московського патріархату Дмитрій Сидор, днями він отримав інформацію про те, що проти русинів, які приїдуть на Конгрес, мовляв, готуються провокації. Називати джерело протоієрей відмовився, назвавши його «достовірним». Про які власне провокації йдеться – протоієрей Сидор сам не знає, але вочевидь, планувалися різні мітинги та спроби зірвати засідання Конгресу. Голова Сойму також уточнив, що провокації, мовляв, готуються проти Хресто-Воздвиженського храму в Ужгороді, в якому власне він і служить. За його словами, провокації готують, «галичани, всякі «Свободи» та окремі правоохоронні служби України».

Проте закарпатські мас-медіа розповсюдили інформацію, що спеціально в день Конгресу до Закарпаття повинні були з’їхатися представники проросійської партії «Родіна» та руху «Антифа», які, як відомо, зазвичай ходять з обрізами труб, кастетами тощо. Оскільки запобігти цьому зібранню зголосилися сотні представників націонал-патріотичних сил з різних регіонів України, то, як говорять мас-медійники, «це могло б мати непередбачувані наслідки для Ужгорода та ужгородців».

Саме ніби-то через це Сойм ухвалив рішення про перенесення конгресу, і поки що на невизначений термін. Протоієрей Сидор навіть сказав, що якщо такі провокаційні наміри діятимуть в Україні й надалі, то засідання Конгресу доведеться проводити поза межами України.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG