Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунська сага триває. НАТО видворило двох російських дипломатів


Прага – Міністерство закордонних справ Росії назвало видворення двох російських дипломатів з місії при НАТО, підозрюваних у шпигунстві, «грубою провокацією». Це вже другий протягом останнього часу шпигунський скандал між НАТО і Росією. Наприкінці минулого року в Естонії заарештували і за зраду батьківщини посадили в тюрму на більше ніж 12 років шпигуна, що працював у міністерстві оборони і здобував інформацію на користь Росії.

Видворені російські дипломати працювали в Російській місії при НАТО в Брюсселі. Один із них це Василь Чижов, син Володимира Чижова, російського посла до Європейського Союзу. Другий – старший радник Віктор Корчаков.

Дмитро Рогозін, російський посол до НАТО, заявив російському телебаченню, що генсек НАТО Яап де Гооп Схеффер запросив його на зустріч, на якій сказав, що пани Чижов та Корчаков будуть видворені з Бельгії у відповідь на російську шпигунську діяльність.

Рогозін назвав це провокацією: «Я розцінюю цей крок НАТО як чисту провокацію скеровану на зрив усіх наших недавніх домовленостей щодо співпраці між Росією та НАТО, зрив наших планів на майбутнє, включно з зустріччю міністрів ради Росія НАТО».

Останнім часом Росія намагалася поліпшити стосунки з НАТО і зокрема зі Сполученими Штатами. Віце-президент США Джо Байден у свою чергу закликав «перезавантажити» стосунки між двома країнами. На початку квітня президенти Обама та Медведєв зустрілися в Лондоні і погодилися розпочати переговори щодо подальшого скорочення ядерної зброї.

Рогозін стверджує, що ані Чижів, ні Коржаков не були пов’язані зі шпигунською діяльністю, і все це робиться, щоби просто зіпсувати російські стосунки із Заходом.

«Всі причини, які виклав генеральний секретар, не мають жодного сенсу, оскільки наші дипломати займаються лише професійною дипломатичною роботою. Я переконаний, що комусь не подобається розвиток стосунків між Росією та деякими західноєвропейськими державами і хтось дуже хоче, щоб «перезавантаження» наших стосунків зі Сполученими Штатами не відбулося».

Росія обіцяє «зробити висновок з цієї провокації».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG