Доступність посилання

ТОП новини

Поляки найбільше цінують у членстві в ЄС міжнародний престиж та інвестиції


Варшава – Цими днями у Польщі відзначають 5-річчя вступу країни до Європейського Союзу. На думку керівників країни, він відкрив найважливіший розділ за всю історію країни над Віслою. Більшість поляків поділяє таку оцінку своїх лідерів.

Спершу був всенародний референдум, у якому 77 відсотків поляків сказали «так» проектові вступу країни до Євросоюзу. Тому 1 травня 2004 року польському керівництву залишилось тільки оголосити про те, що Польща стала членом Євросоюзу. Тепер Перше травня у Польщі – свято вступу країни до ЄС .

Підбиваючи підсумки перших п’яти років перебування в ЄС, оглядачі наголошують на тому, що нині Польща вільна та повноцінна європейська країна, яка займає важливу позицію в європейських структурах.

Політичні лідери Польщі в один голос говорять, що заради цього польське суспільство мусило десятиліттями чинити опір комуністичному режиму та провести мирну революцію, яку започаткував громадський рух «Солідарність». Про це під час святкувань говорив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

«Для нас Європа була завжди головною метою. Ми її досягли лише тому, що в зламних для нашого народу хвилинах історії, ми зуміли продемонструвати єдність», – заявив Дональд Туск.

«Не можна нікому відмовляти бути повноцінним європейцем»

А президент Лєх Качинський, виступаючи на відкритті міжнародної конференції «Польща та Євросоюз – п’ять років після розширення», вказав на реальні вигоди для Польщі, які дав вступ до ЄС. Це, зокрема, десятки мільярдів євро субсидій, виділених на модернізацію інфраструктури країни, відкриття європейського ринку для польських товарів. Усе це було головним стимулом польської економіки, наголосив Лєх Качинський.

«Можна сказати, що Євросоюз це прекрасна троянда. Це найбільш вдалий експеримент в історії людства», – зауважив Качинський.

Але, за словами президента Польщі, не слід забувати про те, що у цій гарній квітці є також колючки. Одна з них – те, що країнам-членам ЄС часом не вистачає солідарності на політичній арені.

Згідно з опитуваннями громадської думки, 85 відсотків поляків задоволені членством своєї країни в Євросоюзі. Польща претендує на головні посади в керівництві ЄС та Європарламенті. Відзначаючи нині ювілей, п’ятиліття членства, Польща не забуває і про майбутнє Євросоюзу.

Президент Лєх Качинський заявив: «На нашу думку шлях до Європейського Союзу повинен бути й надалі відкритим ... Також країни, розташовані на південний схід від нашої, повинні мати відкритий шлях до Євроспільноти. Цей шлях повинен бути відкритий для України, Грузії, навіть якщо нині знаємо про те, що їм довго доведеться його долати. Бо ж не можна нікому відмовляти бути повноцінним європейцем».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG