Доступність посилання

ТОП новини

По зелених легенях – забудовою?


Київ – Труханів острів, який на сьогодні є найпопулярнішою зеленою зоною Києва, готуються забудувати і зробити місцем платного відпочинку. Екологи вважають, що острів врятує лише надання заповідного статусу, але коли воно відбудеться – невідомо.

У 1960-х роках Київ порівнювали з омріяним «Містом Сонця», яке змалював письменник доби Відродження Томас Кампанелла. У першу чергу – завдяки плануванню української столиці: довкола – житлові райони, посередині ­– Дніпро, ліс, зони відпочинку, найбільша з яких – Труханів острів. Не випадково у Генеральному плані забудови Києва передбачається надання цьому острову статусу заповідника. Але відповідного рішення досі немає.

Натомість на острові готуються будувати готелі для вболівальників на футбольному чемпіонаті Євро-2012, на ньому проводяться численні фестивалі, які завдають шкоди довкіллю. Київська міська влада робить це свідомо, вважає заступник директора Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Цього року на острові проводилися заходи фестивалю «Французька весна», які розлякали місцевих водоплавних птахів. Розташування готельних комплексів, хай навіть тимчасових, завдасть ще більшої шкоди. Таким чином Київська міська державна адміністрація намагається довести, що острів не має природної цінності. Наступним кроком стане використання території острова під забудову», – зазначає еколог.

Платні пляжі – початок знищення Труханового острова

Не випадково у Київраді з’явився проект рішення, яке передбачає приватизацію усіх пляжів Києва, в тому числі й на Трухановому острові. Ухвалити його не дали масові протести екологічної громадськості, каже голова Асоціації Риболовів України Олександр Чистяков.

«Пляжі Києва стануть не пляжами, а так званими «зонами відпочинку». Такі зони, по-перше, не потребують санітарного нагляду, по-друге – можуть передаватися до приватних рук та виділятися під забудову. Цей процес уже триває. Вже на Великдень комісія Київради з приватизації одноголосно проголосувала за приватизацію всіх будівель, усього майна пляжів», – наголосив Олександр Чистяков.

Втім, частина депутатів Київради – проти такого розвитку подій. Найближчим часом Труханів острів не буде приватизовано, впевнений голова фракції Партії регіонів у Київраді Олексій Омельяненко.

«Ми не будемо підтримувати рішення про перехід острова до приватних рук. Бо є Конституція, яка передбачає, що природні об’єкти мають бути загальнодоступними. Ніхто за відвідування Труханового острова не братиме платні з жителів Києва!», – обіцяє депутат Київради.

На запит Радіо Свобода щодо майбутнього Труханового острова Київська міська держадміністрація не відреагувала. Упродовж місяця ми чули одну й ту саму відповідь: «Ваш запит – у КП «ПЛЕСО», і вони думають, відповідати вам, чи ні!»

Заповідний статус – панацея?

Труханів острів врятує від знищення та забудови заповідний статус, вважає заступник начальника Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві Ігор Щербак.

«Трухановому острову буде надано заповідний статус, для цього потрібне лише детальне обстеження природно-заповідного об’єкту. Фінансуватися воно має з національного фонду охорони довкілля. Для проведення обстеження жодних перешкод я не бачу. Водночас, ще з радянських часів на острові розташовані бази відпочинку. І до нас постійно звертаються представники бізнесу з проханням дозволити будівництво у межах острова. Ми незмінно їм відмовляємо. Жодного випадку відведення землі за останні роки не було. Поки що тримаємо цей удар», говорить Ігор Щербак.

З одного боку – нібито немає жодних видимих перешкод, аби Труханів острів став заповідником. З іншого – є відверті намагання міської влади та бізнесу забудувати природні території, залишивши чисті та доглянуті пляжі для обраних. Хочеться сподіватися, що Труханів не повторить долю розташованого поруч Жукового острова, який таки-отримав заповідний статус, але від забудови це його не врятувало.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG