Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі вийшла «Біла книга кримської журналістики»


Сімферополь – До Міжнародного дня захисту журналістів, який традиційно відзначався 3-го травня, в Сімферополі презентували «Білу книгу кримської журналістики» за 2008 рік. Цей щорічник уже увосьме видає Комітет з моніторингу свободи преси в Криму.

У «Білій книзі» зібрані матеріали, документи і думки експертів про стан свободи слова, свободи преси в Автономній Республіці Крим у 2008 році. Як заявили його укладачі з Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, перед кримськими журналістами торік стояли ті ж виклики перехідного суспільства, що й у минулі роки. Тут описані кілька десятків випадків тиску, погроз, нападів, цензури, судового переслідування кримських журналістів і мас-медіа з боку влади, політиків і криміналітету.

Укладачі «Білої книги» відзначили, що, хоча стан свободи слова в АРК значно змінився після 2004 року у кращий бік, усе ж останнім часом прогрес загальмував, ба, більше, в Криму спостерігаються тенденції до серйозного обмеження рівня демократичних свобод, в тому числі для мас-медіа. Зокрема, у збірнику мовиться, що Комітет з моніторингу свободи преси в Криму отримував багато інформації про існування цензури в кримських ЗМІ. Однак, ці факти, як і у попередні роки, найважче піддавалися фіксації, оскільки журналісти, побоюючись втратити роботу, відмовлялися офіційно про це свідчити. За неофіційними ж даними, цензура як система владного контролю у різній мірі зберігалася практично в усіх державних і комунальних засобах масової інформації Криму та багатьох незалежних виданнях.


Нападів не поменшало, а правоохоронці мовчать

Другою гострою проблемою називається збереження тенденції фізичного тиску на журналістів з політичних мотивів і фізичного перешкоджання їхній законній професійній діяльності, а також відсутність адекватної реакції на це з боку правоохоронних органів. Досі жоден подібний злочин до кінця не розслідуваний, а зловмисники не покарані.

Зокрема, можна згадати спробу підпалу будинку головного редактора газети «1 Кримская» Лілі Буджурової 1 березня 2006 року, зрив прес-конференції, перешкоджання професійній діяльності журналіста видання «Медіа-Крим» Яна Синицина 28 вересня 2007 року, силове перешкоджання професійній діяльності журналістів ТРК «Чорноморська» на залізничному вокзалі м.Сімферополя, 30 березня 2007 року.

А ще резонансні випадки, які потрапили до «Білої книги» за 2008 рік. Зокрема, це напад на редактора і видавця алуштинської газети «Свобода слова» Василя Фоменка, що стався в ніч на 29 лютого 2008 року, коли двоє невідомих у масках увірвалися до нього в будинок в смт Малий Маяк (за цією ж адресою зареєстрована редакція газети), журналіст під час нападу одержав травми – у нього була розбита голова і травмована печінка.

Інший безпрецедентний випадок – зрив телепрограми «Зелений коридор» ДТРК «Крим» із силовим перешкоджанням професійній діяльності журналістів, що сталося 21 серпня 2008 року. За останнім фактом Прокуратура АРК порушила кримінальну справу за статтею 171 Кримінального Кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Однак досі результати розслідування залишаються невідомими. Тож, як зазначається у «Білій книзі», безкарність зловмисників, що перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, розв’язує їм руки.

Влада залишається закритою

І третьою перешкодою, з якою найчастіше торік зіштовхувалися кримські журналісти, експерти назвали все більше зростання закритості влади. Спроби обмежити можливості професійної діяльності журналістів у Криму в 2008, як і в попередніх роках, продовжувалися і залишалися найбільш масовим порушенням права на вільний збір інформації в автономії. Скарги про відмови в наданні інформації з боку посадовців кримської влади і місцевого самоврядування упродовж року надходили від журналістів цілої низки мас-медіа. Багато кримських журналістів скаржилися, що з боку республіканської влади встановлена негласна заборона на передачу інформації багатьом опозиційним мас-медіа.

Цього разу виданню «Білої книги кримської журналістики» посприяли Фонд розвитку українських ЗМІ при Посольстві США в Україні (Київ) і Фонд «Транзишнз/Зміни» при Міністерстві закордонних справ Чеської Республіки. У Комітеті з моніторингу свободи преси в Криму повідомили, що зараз триває збір інформації про стан свободи преси в автономії та дотримання прав кримських журналістів для наступного щорічника «Біла книга кримської журналістики».

(Київ –Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG