Доступність посилання

ТОП новини

Працедавці та польський уряд роблять ставку на фаховий та життєвий досвід співробітників


Варшава – Польський уряд вирішив проблему залучення до активної діяльності досвідчених працівників: згідно з законом, роботодавці, що забезпечують працею людей віком понад 50 років, дістають додаткові пільги.

«Шукаю працівника віком до 25-ти років, з 5-річним фаховим досвідом, знанням не менше двох іноземних мов». Такі оголошення працедавців можна було зустріти в період економічного буму. Зараз, в період економічної кризи, Міністерство праці Польщі створило проект «50-Плюс», який заохочуватиме підприємців брати на роботу робітників, старших за віком та з більшим досвідом.

За словами представниці міністерства праці Божени Діаби, «згідно з цим законом, підприємець, котрий взяв на роботу працівника віком понад 50 років, упродовж двох років звільняється від сплати соціальних податків. Таким чином, робітник віком за 50 стане для підприємця на три відсотки дешевшим, ніж його молодший колега».

Держава бере на себе все більше зобов’язань


Особливу увагу уряд приділяє жінкам віком понад 55 років та чоловікам за 60, тобто людям передпенсійного віку. Підприємець, котрий забезпечує їх роботою, згідно з новим законом, уникає сплати внесків до пенсійного фонду. Уряд оплачуватиме також за підприємця соціальне забезпечення за період хвороби працівника упродовж двох тижнів. Людині віком за 50 років, яку звільнили з роботи, держава зобов’язується виплачувати також більші, ніж молодшим громадянам, субсидії на соціальну допомогу безробітним. Представниця Міністерства праці Польщі Божена Діаби каже, що до державного бюджету будуть закладені кошти для оплати курсів підвищення кваліфікації безробітним віком за 50 років.

У міністерстві кажуть, що в період економічної кризи підприємцям «безпечніше» брати на роботу людину з довголітнім професійним та життєвим досвідом, ніж молодого фахівця. До того ж, слід брати до уваги явище глобалізації, що матиме вплив на ринок робочих місць у Польщі.

«Ми старіємо, як і кожне європейське суспільство, збільшується число працівників, старших за віком. Вважаю, раніше чи пізніше, ситуація на ринку робочих місць змусить працедавців брати на роботу літніх робітників. Отож, уряд не чекає, що вільний ринок упродовж 10-ти – 20-ти років за нього вирішить цю проблему», – каже Божена Діаби з Міністерства праці Польщ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG