Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко потискує руку Європі через Ющенка (європейська преса)


Прага – В європейських газетах не приховують скептицизму щодо ймовірних наслідків саміту Євросоюзу 7 травня у Празі з програми «Східного партнерства» і на всі лади обговорюють відсутність білоруського президента Олександра Лукашенка. Деякі оглядачі навіть вважають, що цим самим білоруський глава «не захотів зіпсувати початок діалогу з Європою негативними моментами». У європейських газетах також обговорюють нібито «п’яний переліт» компанії українського міністра Луценка з німецького Франкфурта до Сеула. Деякі газети звернули увагу на продовження «перетягування судової мотузки» в США щодо депортації Івана (Джона) Дем’янюка.

Російське видання «Время новостей» пише, що «президент Білорусі Олександр Лукашенко знайшов спосіб підтримати «Східне партнерство». Газета відзначає, що хоча Лукашенко не приїде 7 травня до Праги на саміт ЄС, який Брюссель організовує для шести пострадянських республік, він все ж вирішив подати позитивний сигнал цьому європейському зібранню з Гомеля. «Время новостей» наголошує, що якраз «напередодні зустрічі в Празі Лукашенко проведе у себе в Гомелі переговори про перспективи євроінтеграції зі своїм українським колегою Віктором Ющенком». Також повідомляється, що Білорусь на саміті в Празі представлятимуть перший віце-прем’єр Володимир Семашко і керівник МЗС Сергій Мартинов. Російська газета наводить також думку білоруського експерта, який стверджує: «Відмова Лукашенка від участі у саміті свідчить про те, що Мінськ надає великого значення розвитку стосунків із Євросоюзом і насправді президент вчинив так не тому, що боїться почути критику на свою адресу, просто він не бажає зіпсувати початок діалогу з Європою негативними моментами».

Вслід за німецькою «Більд» скандал із нібито п’яним українським міністром Юрієм Луценком підхопили й інші газети у Європі. Якщо згадане німецьке бульварне видання смакувало , як «Луценко із сином зчинили бешкет на летовищі у Франкфурті, коли їх напідпитку не схотіли пускати в літак», то австрійська «Ді Прессе» лише дає сухі звіти франкфуртської поліції. Ця газета інформує, що «поліція Франкфурта підтвердила увечері у вівторок, що проблеми з підпилим політиком були, і повідомила деякі подробиці лише у середу вранці». Фактично, як пише «Ді Прессе», багато у чому розповідь поліції збігається з інформаціями у пресі. Згідно з цими інформаціями «офіцери федеральної поліції змушені були «перешкодити» підпилому міністрові і також його сильно п’яному синові у продовженні польоту». Йдеться також про те, що «командир рейсу на Сеул відмовився брати на борт двох п’яних дебоширів-українців».

Лондонська «Ґардіан» інформує, що «Іван (Джон) Дем’янюк, якого німецька прокуратура обвинувачує у співучасті у знищенні 29 тисяч в’язнів нацистських концтаборів, попросив Верховний суд США призупинити його депортацію для суду в Німеччині». Таким чином, як пише «Ґардіан», Дем’янюк намагається опротестувати рішення апеляційного суду, який минулої п’ятниці постановив, що для призупинення депортації немає підстав. Австрійська ж газета «Дер Штандард» подає слова адвоката Джона Дем’янюка про те, що «прохання захисту містить вимогу призупинити депортацію мінімум на 90 днів».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG