Доступність посилання

ТОП новини

ЄЦ проти ЄС


Під час пікетування Литовського консульства в Сімферополі
Під час пікетування Литовського консульства в Сімферополі

Сімферополь – 8 травня в День Європи всеукраїнська партія «Єдиний Центр» розпочала акцію «Вікно до Європи». У її рамках у регіонах України «єдиноцентристи» пікетували дипломатичні установи Європейського Союзу. У Сімферополі таке пікетування пройшло під вікнами Почесного консульства Литовської Республіки в Криму

В акції «Єдиного центру» в Сімферополі брали участь небагато людей – можливо, два-три десятки осіб. Але вони добре підготувалися – було багато партійної символіки, кілька лозунгів із вимогами спрощення українцям візового режиму до країн ЄС, а також символічний банер у вигляді великої візи з діркою на місці фотографії її власника, на тлі якої усі охочі могли сфотографуватися.

Організатор пікету, «єдиноцентрист» Ігор Логінов і почесний консул Литовської Республіки в Сімферополі Сергій Петриченко
Як розповів один із організаторів акції, активіст сімферопольської організації ЄЦ Ігор Логінов, свої вимоги «єдиноцентристи» виклали у зверненні до урядів країн-членів Євросоюзу. У ньому партійці вимагали скасування візових зборів для всіх категорій громадян України, запровадження безвізового в’їзду на територію країн Євросоюзу на термін до 90 днів для окремих категорій громадян – журналістів, студентів, науковців, бізнесменів, а також для туристичних груп, спортивних команд і творчих колективів, спрощення процедури отримання віз зі зменшенням кількості необхідних документів, усунення посередницьких структур та створення комфортних умов для українських громадян-отримувачів віз. А в разі відмови у візі – надання мотивованої відповіді щодо причин відмови.

За словами учасників пікетування, для українських громадян процедура отримання віз щороку ускладнюється, їх змушують годинами стояти в чергах біля посольств європейських держав й проходити принизливі процедури.

Кому підвищувати культурність – українцям чи європейським дипломатам?

Консул теж підписався під зверненням за спрощення візових процедур до Євросоюзу
Зібравши під зверненням кілька десятків підписів сімферопольців «єдиноцентристи» віднесли його до Литовського консульства. Слід сказати, що Почесне консульство – це особлива форма присутності однієї країни в іншій. Там працюють виключно громадяни України. Українцем є, власне, і почесний консул Литви в Сімферополі Сергій Петриченко. Він не тільки публічно підтримав вимоги пікетувальників, але й сам підписав це звернення.

Однак, за словами Сергія Петриченка, він реаліст і розуміє, що подібні звернення нічого не дадуть. Він переконаний, що складності з отриманням українцями віз до країн ЄС пов’язані «не з політичними, а з культурними причинами». Мовляв, громадянам України слід підвищувати власну культуру, і тоді їх із більшим бажанням пускатимуть до Європи. Поруч сімферопольці виставили плакат: «Європейським посольствам – європейську культуру!» На це почесний консул Литви заявив, що шкодує з приводу того, що українці часто зазнають дискримінації і принижень під час отримання віз до ЄС.

Окрім того, що Сергій Петриченко сам підписався під вимогами звернення, консул ще пообіцяв негайно передати документ кур’єрською поштою до Посольства Литви в Києві. І таке ж звернення «єдиноцентристи» передали до Почесного консульства Естонської Республіки в Криму.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG