Доступність посилання

ТОП новини

Кримські чиновники від туризму образилися на київських


Сімферополь – У Криму розпал туристичного сезону – на півострів на травневі свята приїхали десятки тисяч гостей. І тут розгорівся скандал у курортній сфері: кримські чиновники від туризму образилися на київських за те, що останні розповіли українцям, на скільки подорожчав відпочинок в автономній республіці.

Міністерство курортів і туризму Криму не зрозуміло Державну службу туризму і курортів України, чиновники якої оприлюднили інформацію про цьогорічне зростання вартості відпочинку в Криму на цілих 42%. Про це днями заявила перший заступник голови Держслужби туризму і курортів Ольга Соколова. За її словами, Крим – єдиний регіон України, який підвищив ціни в нинішньому сезоні, тоді як західноукраїнські курорти, особливо сегмент «зеленого туризму», заявили про уцінку.

У Криму це розцінили як спроби антиреклами та дискредитації цього курортного регіону, а також помітили політичне підґрунтя у цієї заяви. Міністр курортів і туризму Криму Андрій Сумцов заявив, що цьогорічне зростання цін в курортно-туристичній сфері півострова склало не більше 15-20%. Він висловив думку, що перший заступник голови Державної служби туризму і курортів України не настільки некомпетентна, щоб не знати ситуації. Кримський міністр припустив, що,очевидно, за цим стоїть політика, адже ж «недаремно заява з’явилася напередодні травневих свят, коли люди відправляються на відпочинок, в тому числі й до Криму», – сказав Андрій Сумцов.

Ціни виросли, але й гостей приїхало більше

За офіційними даними, справді, ціни на турпослуги навесні у Прикарпатті і Закарпатті не виросли, а подекуди і знизилися. У Криму ж зростання є суттєвим, хоча важко сказати в середньому, на скільки. Бо є випадки підвищення цін на 10%, а є й удвічі.

Кількість туристів, які відвідали Крим на ці свята, стане відомою пізніше – уже після 12 травня. Але, за словами міністра Сумцова, до 1 травня фіксувався спад, який він пояснює загальною економічною ситуацією. А зараз спостерігається справжня навала. Попри прогнози, приїхало, за попередніми оцінками, більше туристів, аніж торік.

За словами міністра, це підтверджують дані аеропорту «Сімферополь»: з 1 по 4 травня літаками до Криму прибули 4 тисячі осіб, це майже на 7% більше, аніж торік. Андрій Сумцов каже, що гостей не злякали високі ціни: «Люди надають перевагу комфортному відпочинку та комфортному трансферу і готові за це платити».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG