Доступність посилання

ТОП новини

Європейський форум у Берліні: кризу можна подолати тільки разом


Німеччина – У Берліні відбувся дванадцятий Європейський форум, який традиційно організовує німецька телерадіокомпанія WDR. Цього разу впливові політики, журналісти та експерти говорили про наслідки фінансової та економічної кризи для країн Європейського Союзу і як захистити від них громадян.

Відкрила форум керівник західнонімецької телерадіокомпанії WDR Моніка Піль. «Ми хочемо запропонувати платформу для політичних дискусій про Європу і тому запросили низку особистостей, які безпосередньо відповідають за європейську політику», – заявила вона.

Серед учасників канцлер Німеччини Анґела Меркель, польський міністр фінансів Ян Вінсент-Ростовські, президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Петтеринґ.

Ренесанс держави

Голова німецького Бундестагу Норберт Ламмерт у своєму виступі закликав, попри всі проблеми, викликані актуальною кризою, штучно не драматизувати ситуацію. Він наголосив на підвищеній ролі держави в нинішніх умовах. На його думку, держава зараз переживає справжній ренесанс. «Ми вже знаємо, що ринки не можуть зберегти самі себе. Держава, на яку всі тепер сподіваються, більше не є якимось милим анахронізмом. Політика знову повернулася», – заявив Ламмерт.

Водночас канцлер Німеччини Анґела Меркель знову виступила проти подальших державних антикризових програм. «Я думаю, що ми вже необхідне зробили і нема підстав для ухвалення подальших антикризових заходів», – сказала німецький канцлер. За її словами, важливо не просто подолати кризу, а вийти з неї більш загартованим.

У межах антикризових заходів Німеччина інтенсивно інвестує в розбудову інфраструктури, освіту й науку, а також розвиток так званих «зелених технологій».

«Ні» протекціонізму

Президент Європарламенту Ганс-Ґерт Петтеринґ застеріг перед односторонніми діями європейських країн. «Протекціонізм – це було б найгірше, що можна собі уявити під час нинішньої кризи. Бар’єри завдадуть серйозної шкоди внутрішньому ринку», – зауважив Петтеринґ, який у своєму виступі торкнувся також питання Лісабонської угоди. Він висловив сподівання, що врешті-решт всі країни ЄС ратифікують Лісабонську угоду і Євросоюз буде реформовано.

Під час берлінського форуму знову можна було почути, що Європейський Союз терміново потребує реформ, які б підвищили його дієздатність. Експерти вважають, що тоді ЄС міг би ефективніше реагувати й на виклики на кшталт нинішньої фінансової та економічної кризи.

Безробіття – загроза демократії

Лідер німецьких соціал-демократів Франц Мюнтеферінґ закликав європейські країни вжити заходів, спрямованих на подолання безробіття. За його словами, це взагалі є нині найважливішим завданням усіх урядів.

«Інакше демократія може зазнати серйозної шкоди», – застеріг Франц Мюнтеферинґ. Він виступив також за посилення боротьби з податковими оазами. «Ухилення від сплати податків – це не кавалерський подвиг», – зауважив лідер німецьких соціал-демократів.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG