Доступність посилання

ТОП новини

Замінити День Перемоги на День пам’яті пропонують молоді івано-франківські «свободівці»


Івано-Франківськ – В Івано-Франківську «Студентська Свобода» провела 9 травня акцію «СТОП! комунофашизм». У такий спосіб члени організації хотіли показати, що цей день повинен бути не святом, а днем пам’яті жертв двох тоталітарних режимів – гітлерівського і сталінського.

На Вічевому майдані у центрі міста виокремили «територію жертв комунофашизму» і обнесли її колючим дротом. Дівчата і хлопці у вишиванках прикріпляти до дроту квіти та листівки із перерахуванням, на їхнє переконання, злочинів, які забрали життя 20 мільйонів українців.

Завершилася акція запаленням свічок і скандуванням «СТОП! комунофашизм».

Пройшла вона мирно, при невеликій кількості глядачів і правоохоронців.

Вранці на Меморіальному цвинтарі, де поховані воїни, які визволяли Івано-Франківськ у 1944 році, відбулася спільна панахида священиків різних конфесій, покладання вінків і квітів та віче.

На віче прийшли представники влади, громадськості, ветерани, молодь.

Були і представники різних політичних сил зі своїми прапорами і плакатами: регіонали, комуністи, соціалісти, блоку Людмили Супрун. Комуністи, зокрема, вимагали повернути вулицям назви на честь героїв, які загинули при визволенні міста.

А через дорогу представники національно-патріотичних рухів під прапорами ОУН-УПА скандували «УПА – державне визнання».

Відомий гурт «Перкалаба» виконав фронтові пісні, зокрема і «День победы».

А більшість івано-франківців проводять цей день на городах і дачах.

(Івано-Франківськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG