Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Грузія можуть зірвати «російські плани» Обами (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про відгомін «дивних маневрів» військової техніки на Красній площі Москви, про смерть російського генерала Варенникова, який хотів танками захищати ГКЧП. У газетах також звертають увагу на можливий успіх газової угоди між Туреччиною та Європейським Союзом. Деякі впливові видання також наголошують, що результати американсько-російського «перезавантаження» стосунків залежать від України та Грузії.

Лондонська «Таймз» вважає, що «демонстрація воєнної потужності на параді в честь Дня Перемоги у Москві не в змозі приховати слабкість російських збройних сил».

Газета цитує аналітиків, які вважають, що «низку недоліків російської армії проявили дні війни з Грузією».

Недарма ж після серпневих подій 2008 року президент Медведєв оголосив про необхідність масштабної реформи армії і закликав не шкодувати коштів на це. «Таймз» цитує російського міністра оборони Сердюкова, який каже, що «90 відсотків озброєння російської армії застаріло».

Йдеться також про те, що 20 відсотків вищого офіцерського складу, включно з десятками генералів, не «витримали екзаменів на компетентність і будуть звільнені з армії». Воєнні аналітики з Москви кажуть, що «стара радянська структура російської армії просто розвалюється».

А німецька «Зюддойче Цайтунґ» , що «найбільша за площею держава світу, на відміну від західних держав, не має такої притягальної сили і компенсує це за допомогою тріумфальних парадів».

Низка західних газет відзначили, що за три дні до параду Перемоги у Москві помер російський генерал армії Валентин Варенников, у віці 85 років. Зокрема, лондонська «Дейлі телеґраф» відзначила, що цей генерал не лише командував чотири з половиною роки радянськими військами в Афганістані і ніяк не хотів їх звідти виводити, а й був запеклим прихильником СРСР, намагався захищати путч 1991 року у Москві (ГКЧП) за допомогою танків.

Відомо також, як про це пишуть сьогодні газети, що Варенников мав наміри за допомогою танкових дивізії придушити влітку 1991 року рух до незалежності України але, стверджують очевидці, тодішній глава КДБ СРСР Крючков переконав Варенникова не робити цього, щоб уникнути громадянської війни в Україні. «Дейлі Телеґраф» звертає увагу на те, що Варенников був запеклим прихильником Сталіна і проявляв готовність захищати тоталітарний СРСР будь-якими засобами.

Інша британська газета – «Ґардіан» – інформує про своєрідний прорив на газовому фронті Європи. Видання має на увазі підписання 25 червня у Анкарі угоди між ЄС та Туреччиною про транспортування природного газу з басейну Каспію до Європи через Туреччину. Домовленість із Туреччиною була досягнута під час саміту ЄС у Празі 8 травня. «Ґардіан» вважає цю угоду історичною, такою, що підриває енергетичну монополію Росії і вирішує проблеми диверсифікації енергопостачання країн ЄС.

Впливова «Файненшел Таймз» вважає, що США і Росія роблять кроки назустріч у дійсних намірах «перезавантаження» двосторонніх відносин. Газета вважає, що Обама має шанс знайти спільну мову з Росією щодо Ірану, Афганістану і нерозповсюдження ядерної зброї. Але головна перевірка обамівського підходу до Росії, як пише газета, буде полягати у тому, як Вашингтон відповість на явні претензії Кремля на «ближнє зарубіжжя». Зрозуміло, що Вашингтон відклав розмови про прийняття України і Грузії до НАТО, притих щодо ПРО у Європі. Але Москва буде намагатися досягати більшого і, на думку «Файненшел Таймз», «США не має права залишати колишні радянські республіки на милість Москві... Не можна дозволяти Росії робити те, що їй спаде на думку», – наголошує цей впливовий часопис.

Лондонська газета зазначає, що «дуже багато у стратегії Обами щодо Росії залежатиме від двох республік – України та Грузії, котрі розбалансовані й нестабільні...Тому продуману стратегію Обами щодо Росії можуть зірвати несподівані конфлікти в Україні та Грузії»,– попереджає «Файненшел Таймз».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG