Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: заява Лукашенка обурлива і «безпрецедентно некоректна»


Міністерство закордонних справ України висловило обурення з приводу названих «безпрецедентно некоректними» слів президента Білорусі Олександра Лукашенка, який говорив про «вошивість» нинішнього керівництва України.

Як мовиться в коментарі МЗС, Президент Віктор Янукович запрошував своїх колег із Росії й Білорусі разом ушанувати пам’ять загиблих унаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС саме в день роковин цієї катастрофи, і в цьому заході не було і не могло бути ніякої політики.

Міністерство наголошує, що особисті образи неприйнятні у спілкуванні між людьми, особливо ж коли образливі висловлювання адресуються державним діячам, які представляють суверенні країни і цілі об’єднання країн.

За словами МЗС, підходи офіційного Мінська до відносин із ЄС і багатьма іншими учасниками міжнародної спільноти, «на жаль», дедалі менше відповідають нормам міжнародного спілкування.

В Україні сподіваються, що керівництву Білорусі «вистачить відповідальності перед своїми власними громадянами повернутися до конструктивної політики співробітництва і з Україною, і з ЄС».

Раніше сьогодні Лукашенко, виступаючи перед журналістами, на запитання про його відсутність на чорнобильських заходах в Україні разом із керівниками України і Росії заявив, що це питання треба задавати Януковичеві.

«На жаль, вошивості вистачає в нинішнього керівництва України», – заявив Лукашенко, виступ якого показували на телебаченні. «Набиватися я ні до кого не збираюся», – додав він.

Водночас Лукашенко, виступаючи в Гомельській області своєї країни, заявив, що в дні роковин Чорнобиля «завжди» по кілька днів перебуває в цих потерпілих від Чорнобиля регіонах Білорусі.

Олександр Лукашенко також назвав голову Європейської комісії Жозе Мануела Баррозу «цапом» («козлом»), коментуючи повідомлення, що участь європейського керівника у нещодавньому саміті з ядерної безпеки в Києві була можлива лише за відсутності там президента Білорусі.

Учора прес-секретар білоруського керівника Павло Льогкий повідомив, що Олександр Лукашенко в день роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС «традиційно» працюватиме в потерпілих від тієї катастрофи регіонах Білорусі і що найближчим часом його графік не передбачає зустрічей із президентами України і Росії.
XS
SM
MD
LG