Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську обмежують право на свободу зібрань?


Акція протесту проти обмеження свободи зборів, Дніпропетровськ, 27 квітня 2011 року
Акція протесту проти обмеження свободи зборів, Дніпропетровськ, 27 квітня 2011 року

Дніпропетровськ – Представники опозиційних партій Дніпропетровська заявляють, що в місті обмежене конституційне право громадян вільно збиратись і проводити заходи. «Положення про проведення масових заходів у Дніпропетровську», ухвалене міськвиконкомом, визначає перелік місць, де партії та громадські організації можуть влаштовувати свої акції. Серед дозволених місць – дуже віддалені від центру міста, отож привернути увагу суспільства там важко, кажуть в опозиції. Між тим влада пояснює: все це зроблено задля безпеки громадян.

Молодь Дніпропетровська зібралася на околиці міста, щоб перевірити, чи почують її звідти мешканці та влада. Кажуть: ефективність акції майже нульова. З таким самим успіхом можна було проводити мітинг десь у лісі або посеред Дніпра.

«Ми вважаємо, що дозволяти акції тільки у віддалених районах міста – це абсурд. Свобода демонстрацій та акцій – це наше законне право», – зазначають учасниці акції Юлія та Дарина.

Мітингувати? На околицю міста!

Опозиція Дніпропетровська зазначає: «Положення про проведення масових заходів», ухвалене міськвиконкомом три роки тому, що визначає певні місця для організації акцій, порушує права людини. Серед місць, дозволених для мітингів та пікетів, є дуже віддалені від центру, куди навіть не ходить громадський транспорт.

«Аналогічне рішення міськвиконкому вже скасовувалось. Тобто є вже практика з цього питання. Якщо цих речей не помічати, то у нас не буде демократії у Дніпропетровську», – заявив депутат міськради від партії «Україна майбутнього» Сергій Жуков.

Критикують рішення влади і в Дніпропетровській обласній організації Української народної партії. Її активісти вже не вперше звертаються до суду з вимогою скасувати документ. Зараз позов чекає на розгляд в Бабушкінському райсуді.

Найбільше обурює, пояснюють партійці, те, що виконком присвоїв собі право не дозволяти масові заходи, в той час як, за Конституцією, громадяни мають лише попереджати владу про них, а не просити дозволу.

«Головне протиріччя у тому, що наша Конституція встановлює порядок повідомлення про акцію. Організатори лише повідомляють, підкреслюю. Сенс же постанови полягає в тому, щоб ввести ситуацію, коли влада могла б дозволити або не дозволити масову акцію. Крім того, там є абсурдні норми, яких немає в жодній країні, – про необхідність оплачувати послуги міліції, яка охороняє. Ми не визнаємо цієї постанови», – сказав Радіо Свобода прес-секретар обласної організації УНП Костянтин Когтянц.

Багато охочих – мало площ

Між тим у міській раді Дніпропетровська зазначають: документ щодо порядку проведення масових заходів у місті ухвалили, щоб уникнути безладу та гарантувати безпеку мешканцям.

Начальник управління внутрішньої політики міськради Володимир Михайлишин запевняє, що нарікання партійців необґрунтовані.

«Законодавець досі не прописав положення про проведення масових заходів, тобто закону, тому органи місцевого самоврядування змушені приймати от такі нормативні акти, щоб забезпечити безпеку. Всі міста ухвалюють положення, щоб якось регламентувати цей порядок, оскільки партії та громадські організації іноді подають заявку за годину-дві до початку акції. Але ми не маємо права забороняти, ми звертаємось завжди до суду, а суд вже вирішує. Справді, у Дніпропетровську, в центрі міста, мало є місць для масових акцій. Якщо організатори подають заявку на тисячу, до п’яти тисяч учасників, – то у нас для таких заходів площ просто мало», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Володимир Михайлишин.

Категорично відкидають у міськраді й звинувачення в тому, що з організаторів мітингів та пікетів вимагають гроші за охорону порядку. Це, зазначили, стосується лише комерційних та рекламних акцій приватних компаній.

Між тим представники опозиції заявляють, що не заспокояться, доки рішення виконкому не скасують.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG