Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко змінювала тактику адвокатів у Стокгольмському арбітражі – інтерв’ю


Колишня Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко визнала, що саме вона розпорядилася прибрати з методики захисту адвокатів НАК «Нафтогаз України» в Стокгольмському арбітражі згадки про роль Росії на українському газовому ринку.

Про це вона повідомила в інтерв’ю журналу «Фокус».

Тимошенко підтвердила домовленості з російським прем’єром Володимиром Путіним, відповідно до яких ситуація в Стокгольмі була представлена як прямий конфлікт «Нафтогазу» з «РосУкрЕнерго», без згадки про Росію.

«Документ, який «Нафтогаз» при нашому уряді передавав до Стокгольмського суду, спочатку містив політичні тези, що стосуються Росії. Під час переговорів з Путіним я домовилася про те, що «Нафтогаз» прибере зі стокгольмських документів політичні заяви про вплив Росії на «РосУкрЕнерго», а натомість «Газпром» відкличе у цієї компанії доручення на право звернення до Стокгольмського арбітражу. «Газпром» це доручення відкликав, а ми прибрали політику з документів», – пояснила Тимошенко.

За її словами, в 2010 році «Газпром» вийшов із статутного капіталу, і «РосУкрЕнерго» «відновило склоки проти України». А в липні 2010 року країну «просто зрадили».

«За дорученням Віктора Януковича було укладено мирову угоду між «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго». По суті, там не було спору. Від імені держави свідомо програли цей процес, хоча мали і зобов’язані були його виграти», – додала Тимошенко.

У червні 2010 року Стокгольмський арбітражний суд задовольнив позов «РосУкрЕнерго» до «Нафтогазу». Суд вирішив повернути 11 мільярдів кубометрів газу компанії «РосУкрЕнерго», а також повернути додатково понад мільярд кубометрів газу як компенсацію за порушення умов контракту.
XS
SM
MD
LG