Доступність посилання

ТОП новини

День Перемоги... в якій війні? (Огляд преси)


Київ – Напередодні 9 травня в українському суспільстві загострюється термінологічна дискусія, пов’язана з війною. Для одних війна почалася з нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз 22 червня 1941 року. Цю війну звикли називати Великою Вітчизняною. Інші вважають, що відлік часу слід починати з 1 вересня 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу. І називають її Другою Світовою. Два інші аспекти дискусії – ідеологічний й емоційний – є суб’єктивними. Щоб зробити спробу завершити дискусію, історик Станіслав Кульчицький в газеті «День» пропонує розглянути проблему в усій її цілісності, починаючи з народження ідеологеми. Публікація називається «День Перемоги... в якій війні?».

Гребля легендарного Днiпрогесу у Запоріжжі може впасти будь-якої миті, оскільки під нею проходить тектонічний розлом. І якщо це станеться, гігантська хвиля може накрити Запорізьку атомну електростанцію, одну з найбільших в Європі. І хоча місцеві чиновники називають подібні прогнози провокаціями, газета «Україна молода», згадуючи про трагічні події в Японії, поцікавилася коментарями експертів. Їхнє бачення небезпеки розповідається в статті «Пороги помстяться Днiпрогесу?».

Чорнобильська справа досі засекречена і зберігається у Верховному суді Російської Федерації. Саме у ньому, як пише газета «Факти», відповідь: хто віддав наказ, що привів до катастрофи. Суперечки про те, чому вибухнув чорнобильський реактор, тривають і сьогодні. Різні версії пропонуються у статті «Наказ, що призвів до катастрофи».

«Газета по-українськи» пише про можливу відставку керівника адміністрації Президента Сергія Льовочкіна. Як стверджує експерт видання, вже скоро будуть замінювати усіх, бо в Україні формується президентський напівавторитарний режим із дуже сильними елементами фаворитизму. І фаворити будуть змінюватися. Все залежатиме від Віктора Януковича. Утім, інший експерт видання переконує, що сьогодні для заміни Льовочкіна на посаді немає підстав.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG