Доступність посилання

ТОП новини

Екологи вимагають вичерпної інформації про ядерну установку в Харкові


Харків – Екологи вимагають оприлюднити детальну інформацію щодо будівництва ядерної установки у Харкові. В суботу у місті відбудуться громадські слухання з цього питання. Представники екологічних та громадських організацій вважають, що обговорення буде формальним, а саму ядерну установку, рішення про будівництво якої в квітні 2010 року на саміті у Вашингтоні ухвалили Президенти України та США, пропонують перенести до Чорнобиля. Науковці наголошують, що установка не лише безпечна, а й вкрай потрібна: з її допомогою в Харкові робитимуть наукові відриття і лікуватимуть онкохворих.

Екологи переконані, що громадські слухання, які відбудуться цієї суботи, будуть сфальсифіковані.

Вони пригадують минулий рік, коли на обговорення питання про будівництво дороги у парку імені Горького до зали не змогли потрапити всі охочі. До того ж, наголошують екологи, харків’янам пропонують «кота у мішку»: вчені, за їхніми словами, не надали вичерпної інформації про те, що саме будуватимуть у П’ятихатках, селищі під Харковом, де розташований фізико-технічний інститут.

Як сказав представник екологічної групи «Печеніги» Олег Перегон, немає ні оцінки впливу установки на навколишнє середовище, ні результатів низки державних експертиз. Не відомі обсяги ядерного палива, яке буде в реакторі, немає і пропозицій щодо соціального захисту населення.

«До системи водопостачання селища П’ятихатки, де мешкає двадцять тисяч населення, близько трьохсот метрів, до гуртожитку університету – 500 метрів, дитячі садки входять в п’ятисотметрову зону, школи, магазини… Велика ймовірність витоку радіації, яка якщо охопить, наприклад, систему водопостачання П’ятихаток, то що робити?», – каже Олег Перегон.

Екологи кажуть, що неодноразово зверталися до Президента та Кабміну з альтернативною пропозицією: побудувати установку в Чорнобилі, де немає загрози ураження населення, – але, заявляють вони, їх так і не почули.

Установка цілком безпечна науковці

Натомість учені запевняють, що весь пакет документів, зокрема, висновки щодо впливу на екологію, забезпечення радіаційної та ядерної безпеки, вже є. Їх роздадуть у вигляді буклетів безпосередньо на слуханнях.

Ще напередодні громадського обговорення науковці вирішили розвіяти всі побоювання щодо небезпеки нової установки. Вони кажуть, що це «прообраз найбезпечнішого ядерного ректора», який будуватимуть із дотриманням усіх норм: передбачать навіть можливість землетрусу і цунамі, хоч вони регіонові і не притаманні.

Як запевнив заступник генерального директора Харківського фізико-технічного інституту, керівник проекту Іван Карнаухов, це буде наукова установка, де неможливий вибух. Процес, за словами вчених, можна буде зупинити простим натисканням кнопки.

До того ж її використовуватимуть для виробництва медичиних ізотопів, щоб діагностувати і лікувати онкохворих. На базі інституту вже створили лабораторію ядерної медицини, де планують обладнати палати для пацієнтів.

«Ізотопи нині затребувані. Ви ввели його, він діє кілька годин, а потім виводиться. Вводиться в тіло, в нирки, печінку, голову, і опромінюється», – каже Іван Карнаухов.

Очікують, що будівництво реактора розпочнеться у вересні і завершиться в 2014 році. Проект фінансують Сполучені Штати в обмін на відмову України від високозбагаченого урану. Вартість робіт із 25 мільйонів доларів може бути збільшена вдвічі. Американські вчені допомагатимуть українцям із монтажем і братимуть участь у спільних експериментах.

Харківська влада запевняє, що захищатиме інтереси харків’ян. Міський голова Генадій Кернес сказав Радіо Свобода, що чекає на результати громадських слухань, але остаточне слово – за фахівцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG