Доступність посилання

ТОП новини

Душі військових – під опіку Міноборони?


Київ – В українському війську офіційно з’являться капелани. Наказ про це підписав міністр оборони Михайло Єжель. Священнослужителі зауважують, що хоча військові душпастирі в Україні із власної ініціативи діють уже понад півтора десятиліття, їхнє офіційне визнання тільки розпочне творення української моделі капеланства. У розробці такої моделі нарівні із міністерством братимуть участь представники різних релігійних конфесій.

Ухвалена Міністерством оборони Концепція душпастирської опіки повинна розпочати законодавче оформлення діяльності священиків в армії. Це мусить забезпечити свободу віросповідання представникам різних релігій, зазначає Максим Васін, виконавчий директор громадської організації «Інститут релігійної свободи», яка брала участь у розробці міністерської концепції.

«Військовим священнослужителем, тобто капеланом, може бути священик, душпастир, імам – тобто представник будь-якої церкви чи релігійної організації, залежно від того, до якої конфесії належить військовослужбовець чи співробітник Збройних сил України, який потребує духовної опіки, – пояснює Васін. – Якщо ж у військових частинах не так багато вірян, що належать до його конфесії, священнослужитель може опікуватися кількома військовими частинами».

За словами представників Інституту релігійної свободи, це лише перший крок до офіційного створення в Україні інституту військового капеланства. А наступним кроком повинно стати напрацювання відповідних законів.

Сповідь – у кабінеті психолога

Неофіційно в Україні існують і так звані військові, і в’язничні, і медичні капелани, які діють на підставі закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Поки що це відбувалося індивідуально – із ініціативи самих церков.

Зокрема, сержант Олександр Табакар, що служить у Чернівецькій області, розповідає, що солдати їхньої військової частини мають змогу поспілкуватись із капеланом щотижня.

«А церкву як відвідувати? – дивується він. – На Пасху, наприклад, ми були в церкві, а так кожну неділю до нас приходять у частину. Проводять семінари, а хто має бажання, може просто підійти і з ними поговорити».

Для капелана виділяють приміщення, де він може поспілкуватися із військовослужбовцями, найчастіше це кабінет психолога у військовій частині, розповідає отець Любомир Яворський, заступник керівника департаменту Української греко-католицької церкви у справах душпастирства у силових структурах.

Він каже: звертаються до таких священиків із різних особистих питань. «У нас був капелан у миротворчому контингенті в Косові, і до нього прийшов офіцер і каже, мовляв, моя дружина хоче зі мною розлучитися, а я зараз є тут, що мені робити? Капелан спілкувався із його дружиною, і за посередництва капелана та сім’я збереглася», – розповідає священик.

За словами отця Любомира, у вересні представники релігійних конфесій мають намір провести семінар із вивчення міжнародного досвіду офіційного визнання капеланства. За основу української моделі учасники планують взяти одну із трьох іноземних моделей: польську, німецьку або американську.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG