Доступність посилання

ТОП новини

Торнадо у США: стихійне лихо велетенського обсягу


У місті Таскалуса, штат Алабама, після торнадо
У місті Таскалуса, штат Алабама, після торнадо

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах федеральний уряд вживає термінових заходів допомоги мешканцям півдня країни, які зазнали природної катастрофи величезної інтенсивності. Декількасот смерчів-торнадо пронеслося минулого тижня над територією семи штатів півдня США. Принаймні 350 осіб загинуло, близько 10 тисяч домівок і споруд зруйновано. Масштаби руйнування порівнюють з нищівними наслідками повені, спричиненої буревієм «Катріна» шість років тому.

Президент Барак Обама, який відвідав місто Таскалуса в Алабамі – цей штат зазнав найбільшого удару торнадо, – сказав: «...серце розривається від побаченого». Він пообіцяв максимально прискорити надання федеральної допомоги потерпілим.
Барак Обама під час відвідин Таскалуси

Штати Алабама, Міссісіпі й Джорджія оголошено районами маскимального руйнування. Цілі вулиці просто зрівняні з землею, навіть кам’яні будівлі не встояли, бо швидкість вітру сягала 330 кілометрів на годину. Смерч всмоктував навіть цемент з хідників.
Так виглядали торнадо у штаті Міссісіпі. Фото: REUTERS/Image Courtesy of TornadoVideos.net/Discovery/Handout
«То був не вітер, а просто якийсь вибух», – каже Тревіс Робертс, мешканець селища Філ-Кемпбелл, де люди шукають серед уламків своїх домівок бодай щось неушкоджене. Дехто ночує там, де смерч знищив лише дах і вікна, інші йдуть до наметів, поставлених благодійними організаціями, та до державних притулків.

«Повсюдна руїна»


Джон Ґейтс, пастор методистської церкви у містечку Плезант-Ґров, сказав репортерові телебачення: «Ми ніби опинилися в якомусь іншому світі, де бачимо повсюдну руїну». В самій лише Алабамі загинуло 249 осіб, і принаймні 101 жертва – у штатах Міссісіпі, Теннессі, Арканзас, Джорджія, Вірджинія і Луїзіана. Деіклька тисяч людей зазнали поранень. Багато районів залишаються без світла й водопостачання.

Еван Мейсон, шкільна вчителька молодших класів, у розмові з кореспондентом Національного громадського радіо сказала: «Я досі не можу оговтатись. Прокидаюся вночі, думаю про загиблих… Але люди у цьому районі – сильні люди. Вони спокійні, ввічливі. Ми покладаємося один на одного. Ми переживемо це нещастя день за днем».

У багатьох місцях діють добровільні помічники, регулюють рух там, де бракує поліцейських. Дівчата розносять їжу, ліки. За словами Пеґґі Гардіс з міста Бірмінгема, «громади тримаються разом».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG