Доступність посилання

ТОП новини

Дем’янюка привезли до Німеччини


Літак із 89-річним вихідцем з України, якого звинувачують у нацистських злочинах, прибув до Німеччини зі США.

Сьогодні Іван (Джон) Дем’янюк постане перед суддею, який висуне йому звинувачення. Потім його перевезуть до лікарняного відділення в’язниці в Мюнхені.

Німеччина звинувачує Дем’янюка в причетності до знищення 29 тисяч євреїв у нацистському таборі смерті Собібур на території окупованої нацистами Польщі. Німецькі прокурори заявляють, що Дем’янюк служив у цьому таборі охоронцем протягом часу, за який там знищили саме 29 тисяч людей, а відтак винен у причетності до їхнього вбивства.

Дем’янюк заперечує ці звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

Останнім часом Дем’янюк, його родина й адвокати програли низку судових позовів у США, аж до найвищої інстанції, Верховного суду, і в Німеччині, якими намагалися зупинити депортацію, аргументуючи це поганим станом його здоров’я. Міністерство юстиції США, яке домагалося депортації, заперечувало ці твердження.

Раніше Дем’янюка у США вдруге позбавили громадянства і постановили депортувати його до країни, яка погодиться його прийняти.

У 1980-90-х роках його вже позбавляли американського громадянства і видали Ізраїлю, де засудили до страти за звинуваченням, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем на прізвисько «Іван Грозний» у нацистському таборі смерті Треблінка, але по тому вирок скасували. Дем’янюка звільнили, і Сполучені Штати тоді повернули йому громадянство.

XS
SM
MD
LG