Доступність посилання

ТОП новини

Без дніпровської води – в Криму і ні туди, і ні сюди


Сімферополь – До Криму досі не прийшла дніпровська вода. А без неї півострів може залишитися і без власного хліба. Кримський канал досі сухий, зрошення степового Криму під запитанням.

Проблеми з поливом посівних площ у степовому Криму виникли через те, що у з’єднувальному каналі Дніпро-Крим немає води, оскільки кримсьа влада не розрахувалася з підприємством «Крименерго» за закачування води. Тепер «Крименерго» відмовляється подавати електроенергію на насоси, що закачують воду до каналу, адже борг перевищив 7,5 мільйонів гривень.

Водночас аграрії, які заплатили за воду, не можуть поливати свої поля і в результаті гине врожай зернових. Директор агрофірми «Зоря» Віктор Зарицький, який днями спілкувався з журналістами, бідкався, що ситуація критична.

Дніпровська вода на півострів подається із середини 60 років минулого століття. І саме завдяки цьому урожайність зернових у посушливих районах степового Криму зросла більш як у двічі, а площі ріллі у цих кримських регіонах збільшилися у десятки разів.

Влада розраховує на дощі?

Кримська влада запевняє, що цього року врожай зернових без поливу не загине. На підтвердження своїх слів на спеціально скликаній минулого тижня прес-конференції представники Міністерства аграрної політики АРК продемонстрували навіть колоски. Разом з тим фермери і представники господарств, які до останнього часу не можуть розпочати полив посівних площ, стверджують зворотнє і заявляють, що цьогорічний врожай буде, як мінімум, удвічі меншим від запланованого.

Втім, у вихідні над Кримом пройшли сильні дощі і це, на думку експертів, пом’якшить ситуацію. Але, якщо кримський уряд не знайде коштів на погашення боргу, то пізніше без поливу і цей невеликий врожай може «згоріти» на сонці. Зрештою, 12 травня у Міністерства аграрної політики автономії повідомили, що дніпровська вода уже надходить до Кримського каналу.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG