Доступність посилання

ТОП новини

«Перед вибором». Наскільки брудними та підкупними можуть бути наступні президентські вибори?


Підкуп виборців стане одним з основних прийомів боротьби за перемогу на наступних виборах, прогнозує голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. На його думку, розквіту такої «виборчої технології» сприятиме економічна криза та розчарування виборців у політиках. Підкуп обходиться все-таки дешевше, ніж агітація через ЗМІ. Яким же чином змагатимуться за голоси на президентській кампанії? Що буде визначальним – підкуп або «адмінресурс»? Чи все-таки це буде чесна боротьба програм та особистостей?

«Підкуп виборців» – ефективна і безкарна технологія

Місцеві вибори упродовж останнього року (київські та до Тернопільської облради) засвідчили, що підкуп виборців є простою, ефективною і цілком безкарною політтехнологією, вважає голова Комітету виборців Олександр Черненко. А оскільки винних у торгівлі голосами не притягли до кримінальної відповідальності, то продовження цього варто чекати і на майбутніх президентських виборах, припускає він. «На тлі економічної кризи, коли люди радіють кожній копійці, ця технологія найбільше буде застосовуватися на майбутніх виборах. До того ж, ця технологія не є дорогою. Реклама і зустрічі з виборцями обходяться набагато дорожче, ніж заплатити по 50-100 гривень. Виборча кампанія ще не почалася, однак уже йдуть змагання популізму між різними політиками».

Водночас, як стверджує пан Черненко, так званий «адміністративний ресурс» уже не є таким вагомим засобом впливу на вибори, як на багатьох попередніх кампаніях. Адже жодній політичній силі не вдається наразі взяти під контроль владу і отримати монополію на «адмінресурс».

Студент із Києва Євген знає із розповідей свої однокурсників про два основні способи купівлі голосів на виборах. Ця «технологія», за його словами, успішно діє вже не один рік – і до подій, які називають Помаранчевою революцією, і після них – на всіх без винятку кампаніях. Відмінність лише в оплаті. Ставка може і бути і 100 гривень за голос, і 500. «Людина, коли йде голосувати, фотографує на мобільний телефон проставлену галочку, показує фото організаторам і за це отримує гроші. Є й інший варіант – тобі відразу дають бюлетень з уже відміченим голосом, яким ти й голосуєш. А пустий – виносиш і міняєш у організаторів на обіцяні гроші».

Практика підкупу виборців не оминула й Латвію

Про підкуп виборців не з чуток знають і в Латвії. Такі факти зафіксували на муніципальних виборах у двох латвійських містах чотири роки тому, каже кореспондентка Радіо Свобода Людмила Пилип.

За даними свідків, у Резекне «вартість» 1 голосу виборця становила 20 доларів, а в Юрмалі – 40 доларів. Підкуповували виборців члени партії «Новий центр», і партія досягла значних результатів на виборах у цих містах. Однак Адміністративний суд Латвії скасував результати виборів, і в Юрмалі та Резекне відбулося повторне голосування.

Був також зафіксований підкуп голосів виборців і на минулих парламентських виборах у 2006 році в Єлгавському районі Платонської волості. За підкуп 25 виборців, яким давали 20 доларів, Земгальський окружний суд засудив 4 осіб до штрафу у розмірі понад 10 тисяч доларів кожному.

Бідність буде поки що учасницею виборчого процесу

Виборців намагатимуться підгодувати, і ніякі закони (навіть найдосконаліші) цьому не завадять, зазначив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода колишній прем’єр-міністр України, кандидат у президенти на виборах 1999 року Євген Марчук. «Технологія, на жаль, не знищена і наше законодавство, поки бідність буде в Україні, цьому не зашкодить. Бідність буде поки що учасницею виборчого процесу, окрім суто правових механізмів і політико-просвітницької роботи в суспільстві, яка б вела до швидкого політичного навчання наших громадян».

Чесних виборів доведеться почекати

Підкуп виборців, адмінресурс, залякування, маніпуляції у ЗМІ активно використовують під час різноманітних виборчих кампаній в Україні уже 10 років, констатує експерт Сергій Грабовський. При цьому він не виключає, що наступні вибори будуть ще бруднішими. «Можуть піти на дуже великі провокації. Згадаймо президентські вибори 10-річної давнини, коли вибухнула граната під час виступу Наталії Вітренко, щоб звинуватити іншого кандидата (Олександра Мороза) в організації замаху і знизити його рейтинги. Боюся, що такі от речі можуть бути значно масштабнішими. І для організаторів подібних технологій можливі людські жертви (життя) не становлять ніякої цінності. Якщо українські спецслужби тут не спрацюють «на випередження», то боюся, що ці вибори «подарують нам» чимало дуже неприємних сюрпризів».

Україна переживає такий етап передусім свого економічного розвитку, що інших політичних реалій, інших умов виборів очікувати важко, говорить політолог Віктор Небоженко. Для того, щоб в Україні відбувалися чесніші та чистіші виборчі кампанії, доведеться почекати не один рік. «Гроші в умовах первинного капіталізму завжди грають колосальну роль. Мінімум десятиріччя мине, доки на зміну прийде культурний капіталізм. Страшного нічого немає, і не існує іншого варіанту».

Роздавання продуктових наборів і грошей, як пророкують окремі політтехнологи, може, і є ефективним способом приманювання голосів виборців, проте не надто живучим. Суспільство втомилося від порожніх обіцянок і відвертої торгівлі електоральним м’ясом, кажуть вони. Чи справді це так - політичні технологи мовчать.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG