Доступність посилання

ТОП новини

Смачна Литва


Рига – Відвідуючи нові країни, туристи не тільки ознайомлюються з пам’ятками історії та архітектури. Важливою складовою відпочинку є також знайомство з національною кухнею. Серед багатьох країн, які посідають особливе місце у любителів гастрономічного туризму, є Литва. Тут дуже добре розуміють, що шлях до серця туриста лежить через шлунок. Литовці пишаються своєю кухнею і з задоволенням пригощають нею гостей.

Традиційна кухня Литви – це значна кількість страв із м’яса та картоплі. У затишних невеличких сільських кав’ярнях або ж у столичних фешенебельних ресторанах туристам обов’язково запропонують жемайчу – картопляні налисники із м’ясною начинкою, ведерай – ковбаски, начинені картоплею та салом, плокштайніс – запіканку з картоплі, ну і, безумовно, знамениті цепеліни – колоритне литовське блюдо. У різних регіонах Литви ця страва має свої особливості, але всюди надзвичайно смачна.

Литовські кухарі неперевершено готують навіть просту їжу. У їхніх руках такі прості продукти, як свинячі рильця, кульці та хвости стають делікатесами, до яких пропонують різноманітні сорти литовського пива.

Порадують заїжджого в Литві й рибні продукти зі скумбрії, лосося. Оселедець тут особливий, подається із овочами, в желе, з присмаком диму, з ананасами та авокадо. Смачні також місцеві копчені вугри. Знаменита Литва і своїми білими сирами. Без молодого коров’ячого сиру багато національних наїдків приготувати практично неможливо.

А коли гості стомляться від такого розмаїття смачних блюд, їм радять спробувати особливий чорний хліб, який виготовляється за давніми рецептами, його можна зберігати до двох місяців. Дійсно, хліб – усьому голова.

Регіональні особливості литовської кухні

Мандрівники-гурмани знають, що Литву можна розділити на чотири етнічні регіони, і в кожному з них – різні традиційні страви.

Аукштайтія – це Паневежис, Біржай, Інґаліна – славиться супами та мучними приготуваннями. До речі, у цих місцях, як і в Україні, полюбляють вареники з сиром, вишнями, грибами. Як на мене, то тут особливо смачна копчена у конопляній олії з естрагоном рибка ряпушка.

У лісному краї Дзукія – це Вільнюс, Алітус, Тракай – особливо готують страви з грибів. Також раджу скуштувати ковбасу холодного копчення, незабутній аромат котрій надають ягоди з ялівцю.

У Сувалькії, де розташований Віштитський регіональний парк, найбільш розповсюдженим є скіландіс – шар м’яса, вудженого у холодному вільховому диму.

Жямайкійський район славиться кастінісом – пряна на смак сметана, яку їдять із відвареною картоплею. А яка пікантна жарена качка, натерта медом та начинена горіхами!

Особливий рецепт із литовської кухні – буряковий холодний суп. Ця страва проста і особливо сподобається тим, хто стежить за своєю фігурою. Півлітра кефіру збиваємо з сіллю у міксері, додаємо холодної кип’яченої води та один відварений буряк, нарізаний соломкою, можна також маринований. Нарізаємо по 50 грам зеленої цибулі та укропу. При подачі на стіл у кожну тарілку додається нарізане яйце та сметана. Смачно, корисно і так освіжає у спекотні дні! Смачного!

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG