Доступність посилання

ТОП новини

Угорські партії воліють мовчати щодо джерел фінансування виборів до Європарламенту


Угорщина – Цього року угорці вдруге обиратимуть місцевих депутатів до Європарламенту. Кандидатів від політичних партій Угорщини аж ніяк не бракує. Чого не скажеш про прозорість виборчого процесу. Речники угорських партій проявляють дивовижну солідарність, коли їх запитують про джерела фінансування виборчих кампаній. Чи не тому 7 провідних медіа-компаній Угорщини за участю Transparency International, Freedom House та патронату посольств Великої Британії, Голландії і Франції вирішили допомогти угорській громадськості визначити, як виглядає демократія без корупції.

Виконавчий директор угорської філії організації Transparency International Ноемі Алекса пояснила мотиви такого кроку мас-медій, громадських організацій та дипломатичних установ. «Ми б хотіли за допомогою мас-медій звернути увагу електорату на те, що в цьому питанні щось дуже негаразд, вельми двозначні цифри, якими звітують партії на тлі справжніх видатків», – каже Ноемі Алекса.

В Угорщині такі спроби здійснювалися і раніше. Проте вони завжди наштовхувалися на глуху стіну нерозуміння політичних партій, констатують угорські оглядачі.

Спостерігач Мартон Ґаламбош з цього приводу зазначає: «Звичайно, спільнота журналістів і громадських діячів відчуває відповідальність перед угорським суспільством, щоб час від часу з’ясовувати ці речі у представників партій».

Його колега, головний редактор інтернет-видання Hírszerző Ґабор Ґавра, переконаний, що угорські партії уникають прямої відповіді журналістам про походження джерел фінансування виборчої кампанії 2009 року через те, що не відчувають великого тиску громадськості.

«Певна їх частина все-таки має корупційне походження»

З іншого боку, багато-хто в Угорщині знає, що під час таких кампаній до чорних кас партій стікається чимало корупційних грошей від місцевого бізнесу. Підприємці сподіваються таким чином здобути прихильність політиків, які, прийшовши до влади, зможуть відповісти на хабарі відповідними послугами у вигляді вигідних державних замовлень.

«Є припущення, що ці джерела фінансування частково надходять з державного бюджету, а певна їх частина все-таки має корупційне походження», – висловила думку виконавчий директор угорської філії організації Transparency International Ноемі Алекса.

Часто-густо не гребують підкупом іноземні інвестори в Угорщині. Один із таких випадків навіть став предметом публічного обговорення в парламенті. Колишній прем'єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, не вдаючись до подробиць, зауважив на тему нелегального фінансування передвиборних кампаній.

«Деякі партії витрачають значно більші суми ніж ті, що вказані в офіційному звіті. Це питання, цілком точно, є частиною великої брехні угорського суспільного життя», – заявив політик у парламенті.

Цікаво, що на початок передвиборної кампанії до Європарламенту жодна з угорських партій так і не оприлюднила даних про походження нелегальних внесків до партійних кас. А на запитання спостерігачів від низки міжнародних правозахисних організацій надійшли стандартні ввічливі відповіді ні про що.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG