Доступність посилання

ТОП новини

«Данило Галицький» стане візиткою 110-річчя Львівської опери


Львів – Після опери «Мойсей» за однойменною поемою Івана Франка, прем’єра якої відбулась на 100-річчя Львівського оперного театру, львів’яни уже сьогодні взялись за постановку нової опери «Данило Галицький», яку вперше побачать театральні шанувальники на 110-річницю театру, 4 жовтня наступного року. Митці обіцяють наймасштабніший проект цього століття. А ще сподіваються, що національна опера про велику історичну постать, зацікавить європейські театри.

«Данило Галицький» – національний мистецький проект за участю 220 осіб. Досі лише 3 українських історичних постаті - Ярослав Мудрий, Богдан Хмельницький, Олекса Довбуш були героями опери.

Українська опера може зацікавити лише національною тематикою

Українська опера може зацікавити світ масштабною великою національною постановкою, як для прикладу, російський театр відомий у Європі оперою Бородіна «Князь Ігор», каже художній керівник Львівського національного оперного театру Тадей Едер.

«Ми нікого не здивує хором і оркестром, а лише диригентом, солістами і режисером. Так мені сказав керівник французького театру Гранд –опера і навів єдиний приклад, коли цілим складом виступав у них Большой театр з оперою «Князь Ігор». Лише масштабною національною оперою можемо здивувати світ», – зазначив Тадей Едер.

Історичні події лягли в основу опери

Упродовж двох років Мирослав Волинський писав музику до лібретто Романа Горака. За основу взяті справжні історичні події ХІІІ століття, про які свідчать літописи, часи Галицько-Волинського князівства. Однак є чимало художніх елементів для підсилення сприйняття твору. Перед глядачем розгорнуться сцени коронації Данила Галицького, одруження його сина Лева з дочкою угорського короля Констанцією, заснування королем Львова. В опері будуть відтворені і суперечки суспільства того часу, боротьба за престол, оточення короля Данила, який походив з династії Рюриковичів.

Свідченням того, що Європа визнала Галицько-Волинське князівство як державу, є те, що у польському містечку Дорогочин князь отримав папську корону. Час князювання Данила Галицького вирізнявся великим економічним і культурним піднесенням Галицько-Волинської держави. Хоча король не уникнув залежності від Золотої Орди, але, за свідченням хронік, значно зменшив руйнування у Європі.

Держава на прем’єри не виділяє ні копійки

Ліричність, героїзм, драматизм - усе це буде притаманне опери «Данило Галицький». Композитор Мирослав Волинський зазначив, якщо літописи про цей історичний період є, але з музикою було складніше.

«Довелось вишукувати, щоб була історична достовірність, якийсь музичний матеріал тієї епохи. Народних пісень, як таких, не збереглось, є приклади церковної музики і ще довелось вивчати монгольську музику, щоб передати сцену боїв», – каже Мирослав Волинський.

Попередній кошторис опери «Данило Галицький» близько 1 мільйона гривень. До слова, з державного бюджету на прем’єри театр не отримує жодної копійки. Усе це гроші меценатів.

Головна ідея опери – віра в український народ і його силу. Оперні митці вірять у власні можливості і в те, що «Данило Галицький» принесе успіх не лише на батьківщині, але й у світі. Тим паче, що львівський оперний театр нещодавно став єдиним мистецьким колективом з усіх пострадянських країн, який прийняли у міжнародну асоціацію «Європа-опера». Однак лише два солісти з 46, які працюють у львівській опері, отримують запрошення співати в найпрославленіших театрах світу.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG