Доступність посилання

ТОП новини

США змінили командувача військ в Афганістані


Міністр оборони Роберт Ґейтс
Міністр оборони Роберт Ґейтс

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах міністр оборони Роберт Ґейтс зняв з посади генерала Дейвіда МакКірнана, командувача військ в Афганістані. Отож, цивільний звільнив військового командира.

Війна в Афганістані точиться вже сім років, а остаточної перемоги досі нема. Бойовики ісламського руху «Талібан» контролюють окремі райони країни, приходячи з Пакистану через кордон. Міністр оборони Роберт Ґейтс, оголосивши у Пентагоні, що в афганській війні американським військам «бракує пари свіжих очей» у той час, коли «потрібен новий підхід», відправив у відставку генерала МакКірнана. Коли один з репортерів запитав, чи це означає кінець військової кар’єри генерала, Ґейтс відповів одним словом: «Очевидно».

Минуло майже 60 років відтоді, як цивільний лідер у Вашингтоні звільнив полководця на полі бою. Так було з генералом Макартуром, командувачем військами під час корейської війни. Уславленого воєначальника тоді звільнив президент Гаррі Трумен, бо Макартур пропонував атомною зброєю зупинити вторгнення до Кореї армії китайських так званих «добровольців». Трумен не бажав нової світової війни і відправив Макартура у відставку. Але це сива давнина.

Перегляд стратегії та збільшення кількості військ

Вважають, що рішення Ґейтса викликане дедалі більшими труднощами у війні з ісламістським рухом «Талібан», бойовики якого ведуть нестандартну партизанську війну, а війська американські під командою МакКірнана застосовують здебільшого традиційну тактику і, можливо, тому поки що не можуть дати собі ради з талібами. Ґейтс високо оцінив «багатолітню видатну службу» МакКірнана, який командував американськими військами на початку війни в Іраку, але нині, за словами міністра оборони, «місія (в Афганістані) вимагає нового мислення й нового підходу» від воєнних лідерів.

Президент Барак Обама вимагає від армії перегляду стратегії в Афганістані паралельно з його наміром значно збільшити кількість військ там, довівши до понад шістдесяти тисяч. Показово, що під час оголошення відставки МакКірнана поруч Ґейтса стояв адмірал Майк Муллен, голова Об’єданого комітету начальників штабів збройних сил США.

На місце МакКірнана призначено генерала Стенлі МакКрістала

Відомо, що МакКрістал, випускник академії Вест Пойнт, у минулому командував в Іраку спеціальними операційними силами, так званими «зеленими беретами». Це його рейнджери схопили Саддами Хуссейна і вбили Абу Мусаба аль-Заркаві, лідера терористичної організації «Аль-Каїда» у Месопотамії.

МакКрістал планує задіяти в Афганістані спеціально підготовані загони «зелених беретів», які служитимуть там не один рік, як служать нині там війська, а від трьох до п’яти років.

За словами одного з діячів Пентагону, якого цитує «Нью-Йорк Таймс», «йдеться про формування групи досвідчених вояків, здружених і знайомих з афганськими партнерами». Як зазначає американське видання, цей план, схвалений адміралом Мулленом, має бути впроваджений у найближчі два місяці. Результатів очікують за півроку.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG