Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде доведена достовірність документів щодо Івана Дем’янюка? (європейська преса)


Прага – Європейські газети продовжують обговорювати факт депортації зі США до Німеччини підозрюваного у злочинах нацизму Івана (Джона) Дем’янюка. Деякі видання оприлюднюють, як виглядає, нові дані про ймовірну службу Дем’янюка в СС. Але оглядачі впливових європейських часописів висловлюють сумніви з приводу доказовості зібраних німецькою прокуратурою документів і зауважують, що в Німеччині бажають, насамперед, нагадати німцям про можливість уникнення Голокосту. У пресі також мусується скандальна справа українського міністра Юрія Луценка. Деякі видання надрукували інтерв’ю з відомим фінансистом Джорджом Соросом, який закликає світ допомогти Україні.

Швейцарська газета «Нойє Цюрхер Цайтунґ» стверджує як нібито вже доведений факт, що підозрюваний німецькою прокуратурою у злочинах нацизму Джон Дем’янюк дав згоду співпрацювати з нацистськими силами СС на початку літа 1942 року, після того як потрапив у полон до німців у Криму як радянський військовополонений. Газета також інформує, не посилаючись прямо на джерела, що Дем’янюк розпочав службу в СС у таборі «Травніки» на території Польщі, де, окрім нього, велася підготовка ще 5 тисяч українців для служби у різних німецьких таборах смерті.

Лондонська «Таймз» вважає, що «справа Івана Дем’янюка, очевидно, буде останнім судовим процесом над нацистськими злочинцями в Німеччині». Газета сумнівається в багатьох речах стосовно цього процесу. Насамперед, як пише лондонський часопис, «неясно, чи зможе за станом свого здоров’я 89-річний Дем’янюк бути присутнім на процесі і чи зможе він усвідомити суть обвинувачення». «Таймз» також відзначає, що «єдиний свідок з боку обвинувачення, 81-річний Блетт з Каліфорнії, який був в’язнем Собібору, але не пам’ятає Дем’янюка в обличчя». Ця газета також пише, що «аргументи обвинувачення повинні опиратися на документи, а їхню достовірність не завжди вдається довести». «Таймз» також наводить твердження мюнхенських працівників прокуратури, що вони нібито мають інформацію з 7 джерел про службу Дем’янюка в Собіборі. Ця ж газета вважає, що для Німеччини ризиковано проводити показовий процес щодо жертв Голокосту та їхніх катів без упевненості в судових доказах.

Британська «Індепендент» вважає, що найбільшою проблемою для українського політичного істеблішменту у ймовірній скандальній відставці українського міністра Юрія Луценка є те, що цей політик може послабити політичні позиції нинішнього Прем’єра Юлії Тимошенко. Російська газета «Время Новостей» наголошує, що «німецька поліція офіційно спростувала інформацію про нібито вибачення її земельного керівництва перед Юрієм Луценком, і відзначила, що для цього не було ніяких підстав». Так що один із головних захисних аргументів, який Луценко письмово виклав для Верховної Ради, виявився, як інформує «Время Новостей», неправдою.

Низка газет Європи передрукували інтерв’ю відомого фінансиста Джорджа Сороса німецький «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», у якому він заявив, що «світова економіка призупинила обвальне падіння і переходить у фазу стагнації». Сорос також ствердив: «Я не очікую сильнішого падіння долара щодо євро - скоріше, навпаки». Американський фінансист з угорськими коренями також висловив упевненість, що Азія і США будуть надалі визначати основні тенденції у світовій економіці і першими вийдуть із стану кризи. Джордж Сорос також закликав світ допомогти Україні, яка, як він сказав, «більше немає грошей». На думку Сороса, навіть допомоги МВФ для української економіки замало. Він також висловив жаль, що саме Німеччині не вистачає волі, щоб світ активніше пішов на допомогу Україні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG