Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко підписав укази щодо ГТС і аверсу «Одеса-Броди»


Президент Віктор Ющенко підписав укази про невідкладність заходів щодо реалізації Брюссельської декларації з модернізації української газотранспортної системи (ГТС) та з реалізації проекту Євро-Азійського транспортного коридору на базі нафтопроводу «Одеса-Броди», запуску його в аверсному режимі.

Про це у Цюріху повідомив уповноважений Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, ці два укази Президент підписав сьогодні, 14 травня.

У березні цього року в Брюсселі український уряд, Єврокомісія, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк і Світовий банк підписали Спільну декларацію з модернізації газотранспортної системи України.

Використання нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсному режимі було передбачене проектом його будівництва.

Нафтогін планувалося використовувати для прокачування каспійської нафти до Європи. Україна впродовж двох років з моменту спорудження безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку. Не отримавши конкретних пропозицій з боку компаній, уряд України наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямку.

Таким чином, від самого початку нафтопровід використовується в реверсному напрямку, що передбачає транспортування російської нафти з Бродів до Одеси і далі – танкерами через чорноморські протоки.

********
Ющенко створив групу з моніторингу модернізації ГТC

Президент Віктор Ющенко створив робочу групу для моніторингу реалізації спільної заяви України та Європейського Союзу про модернізацію української газотранспортної системи. Про це йдеться в указі Глави держави.

Згідно з документом, на робочу групу покладені повноваження: моніторити виконання заходів щодо модернізації ГТС України і щокварталу подавати Президентові узагальнену інформацію про перебіг виконання цих заходів і пропозиції щодо вдосконалення цієї роботи.

Кабінетові Міністрів доручили в тижневий термін надати пропозиції щодо персонального складу цієї робочої групи.

За підсумками міжнародної конференції в Брюсселі 23 березня була підписана спільна заява Кабінету Міністрів України і Європейської Комісії, відповідно до якої український уряд зобов’язується забезпечити відповідно з міжнародними стандартами прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС.

Україна планує залучити близько 2,57 мільярда доларів на реконструкцію своєї газотранспортної системи.

********
Гудима: Уряд не виконуватиме указ про аверс «Одеса-Броди»

Радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що уряд не виконуватиме президентського указу щодо переведення нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсний режим.

По-перше, заявляє Гудима, тема «Одеса-Броди» не є компетенцією Президента, а по-друге, таке рішення лише зашкодить Україні.

«Я не сумніваюся: Прем’єр скаже, що уряд не ухвалюватиме антиукраїнських рішень. Таке рішення тільки нашкодить стосункам України та Росії, і не принесе жодної користі українській державі у зв’язку з тим, що немає ні нафти, ні споживачів», – сказав Гудима.

За словами радника Прем’єр-міністра, існує низка причин, які унеможливлюють аверс цього нафтогону.

«Немає в достатніх об’ємах нафти для промислового прокачування нафтопроводом «Одеса-Броди». І немає підтверджених, підписаних, оприлюднених рішень щодо завершення будівництва нафтопроводу від Бродів до Європи, куди та нафта і має прямувати», – заявив Гудима.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG