Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пожертвує Луценком заради збереження влади? (європейська преса)


Прага – У європейських газетах пишуть не лише про погіршення фінансової та економічної ситуації в Україні, але й розмірковують над тим, як влада вирішить проблему «п’яного конфлікту» нинішнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Не виключають, що Луценко стане жертвою створення нової коаліції у Верховній Раді.

Впливова «Файненшел Таймз» інформує про те, що міжнародне агентство «Мудіз» понизило кредитний рейтинг України, вчинивши тиск на й так нестійку банківську систему держави. Це рейтингове агентство пояснило пониження у вівторок рейтингів 19-ти із понад 180 банків України та негативний прогноз для них «триваючою слабкістю» української економіки та банківської системи держави. Реагуючи на це, заступник міністра фінансів України Андрій Кравець зазначив: «Ми шоковані пониженням рейтингу «Мудіз» після рішення МВФ виділити Україні додатковий транш кредиту». «Файненшел Таймз» також наводить реакції київських банкірів, які вважають оцінку «Мудіз» тривожною, але наполягають на тому, що українські банки не стоять на грані банкрутства і сподіваються вийти зі скрутної ситуації за допомогою західних кредитів. Один із західних банкірів заявив «Файненшел Таймз», що крок «Мудіз» стосовно України є попередженням, що «головні виклики ще попереду» і додав, що «Україна не перебуває у стані краху, але в ситуації фінансового замороження». Лондонська газета не виключає, що внаслідок кризи деякі банки України стануть банкрутами.

Російська «Незавісімая Ґазєта» не виключає, що внаслідок політичного скандалу з міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком відбудеться якщо не розпуск Верховної Ради, то рокіровка у ній. Газета цитує деяких депутатів, які не виключають, що Юлія Тимошенко може пожертвувати вірним їй міністром для збереження уряду і парламенту в цілому. Зокрема, депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній сказав московському виданню, що голосування БЮТ за відставку Луценка «буде чітким сигналом, що готується коаліція між БЮТ і Партією регіонів». Інше московське видання – «Комерсант» – вважає, що перемога Віктора Ющенка у Конституційному Суді, коли останній скасував постанову Верховної Ради щодо виборів Президента 25 жовтня цього року, дала Главі держави не лише продовження президентства на три місяці, але й можливість «розпустити парламент», «від чого він, як вважають більшість фракцій Верховної Ради, ще не відмовився».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG