Доступність посилання

ТОП новини

Меценати підтримали молодих знавців української мови


Київ – Завершився Дев'ятий міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, в якому взяли участь понад 5 мільйонів школярів та студентів із України та усього світу. На урочистому закритті конкурсу, яке відбулося 13 травня у Національному драматичному театрі імені Івана Франка, найкращі з-поміж юних знавців української мови отримали нагороди від влади та меценатів.

Одинадцятикласниця з Києва Катерина Сукманюк – одна з найкращих учениць гуманітарного ліцею при Київському Національному університеті. Дівчина зізнається, що найулюбленіший її предмет – українська мова.

Під час мовних змагань Катерина почувалася впевнено, проте коли дізналася, що завоювала перше місце, довго не могла у це повірити.

«Я шокована, надзвичайно рада! Не думала, що перше місце посяду, хоча на якесь призове сподівалася. Буду й далі вдосконалювати своє знання мови, популяризувати її, вступатиму на філологічний факультет і далі рухатимуся у цьому напрямку...», – говорить переможниця.

Мова – як боротьба народу за виживання

Цього року в конкурсі, заснованому відомим меценатом, українським емігрантом Петром Яциком, взяли участь понад 5 мільйонів юнаків та дівчат, у тому числі діти з української діаспори. Найкращі знавці рідної мови змагалися спочатку на рівні району та області, а потім у фіналі, який пройшов у Чернівцях. Конкурсанти писали твори і виконували нестандартні творчі завдання.

43 переможці фіналу отримали іменні годинники Президента, а від меценатів конкурсу – дипломи, книги та аудіотехніку. Конкурс Петра Яцика сприяє зростанню престижу української мови та зміцнення держави, вважає президент ліги українських меценатів Володимир Загорій.

«Сучасний світ дуже жорсткий. Триває боротьба між материками, між країнами за виживання. І лише той, хто має свою мову, територію, і захищає їх, має майбутнє. Дякую всім, хто любить українську мову і бореться за неї!» – привітав переможців конкурсу Володимир Загорій.

Про необхідність підтримувати й розвивати українську мову на всіх рівнях говорив і міністр освіти і науки Іван Вакарчук, нагороджуючи школярів-переможців конкурсу.

«Щороку наші діти мають і задоволення від вивчення української мови та від перемог, і суттєву підтримку від меценатів. Взагалі українська мова – диво, дароване нам Богом, яке треба берегти, і дбати про нього на державному рівні», – наголосив пан Вакарчук.

Держава самоусунулася від конкурсу Яцика

Попри такі заяви влада виділила на конкурс лише 10 тисяч гривень замість передбаченого постановою уряду півмільйона. Тож усі витрати взяли на себе бізнесмени та представники діаспори. Тому голова ради конкурсу поет Віктор Баранов запропонував на подальших мовних змаганнях навіть не згадувати представників влади.

«Не зачитуймо віднині жодних привітань від жодних осіб – теперішніх, минулих, майбутніх можновладців. Бо коли до України приїздить примадонна російської естради, вони мають час приїхати і підспівати їй. А коли відбувається визначальна в національному житті подія, вони не приходять, щоб благословити її своєю присутністю. Нам нічого не залишається, як працювати, робити для України те, чого вони не роблять. Отже, нехай нам працюється!», – такими словами завершив урочистості з нагоди конкурсу Петра Яцика його співорганізатор.

Наступний, десятий ювілейний конкурс української мови імені Петра Яцика має відбутися у 2010 році в Миколаєві. Вперше за історію таких конкурсів у ньому візьмуть участь діти інших держав, які вивчають українську мову як іноземну.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG