Доступність посилання

ТОП новини

Обама в Арізонському університеті без почесного титулу доктора наук


Нью-Йорк – Президент США Барак Обама, виступаючи перед випускниками Арізонського університету, заявив, що має рацію вчена рада університету, яка вирішила не присуджувати йому почесного титулу доктора наук, бо він ще не так багато зробив у житті.

В академічному американському житті існує давня традиція – присуджувати звання почесного доктора наук видатній людині, якщо її запрошують виступити з нагоди випуску перед студентами й професурою. Шовкової мантії з конфедераткою й докторського диплому, символів визнання видатної діяльності лектора, удостоюють не лише міністрів чи президентів, а й відомих письменників, акторів, науковців, полководців, тренерів команд-чемпіонів, законодавців.

Але у випадку з лекцією Обами вчена рада Арізонського університету заздалегідь оголосила рішення не присуджувати почесного докторату, оскільки президентові США «бракує достатнього доробку», мовляв, «його вагомі досягнення ще попереду». Це рішення спричинилося до суспільного скандалу.

Найбільший навчальний заклад штату звинуватили у снобізмі. Щоб якось виправити становище, Арізонський університет дав ім’я Барака Обами своїй чільній програмі фінансової допомоги першокурсникам-вихідцям з родин з малими статками. У новому навчальному році таких першокурсників буде 1600.

Бажання рухати Америку вперед

Президент університету Майкл Кроу у вступному слові перед лекцією президента Барака Обами не скупився на похвали, сказавши гостеві: «Ви розвели багаття під усіма нами, ви запалили нас бажанням рухати Америку вперед». Обама подякував за високу оцінку, а про контроверсію з неприсудженням докторату сказав, що «багато галасу даремно». Все ж він жартома погрозив наслати на членів університетської ради на чолі з Кроу податкову інспекцію. Варто зауважити, що деякі президенти у минулому, наприклад Ричард Ніксон, справді так робили, щоб помститися своїм запеклим опонентам.

Університетська аудиторія, випускники приймали Барака Обаму з ентузіазмом. В Арізонському університеті 9 тисяч студентів, але на футбольному стадіоні Сан Девил просто неба, де виступав Обама, людей зібралося 63 тисячі. Вони прийшли заздалегідь і кілька годин чекали попри майже 40-градусну спеку, що йшла з Арізонської пустелі. Обама сказав: «Я прийшов не для того, щоб спростовувати твердження, що я небагато досягнув за своє життя. Та й (моя дружина) Мішель згодна з такою оцінкою. Коли я приходжу додому, вона показує мені довгий список речей, що я їх повинен був зробити... Погоджуюся, що я мало що зробив у житті. Я підтверджую, що жодне звання, навіть президента Сполучених Штатів, небагато говорить, яким життям живе людина. І скільки б ви не зробили, яких би успіхів не досягли, завжди треба робити більше, більшого навчатись, більшого досягати».

Країна, на думку Обами, збилася з курсу. За його словами, «останнім часом ми занадто закохалися у власні успіхи. Нас приспали власні досягнення. Ми почали зрізати кути заради коротшого шляху. Ми почали жити у кредит, замість заощаджувати. Ми бачимо, як підприємства більше цікавляться красивішими упаковками замість нових винаходів та ідей, які поліпшують наше життя».

Повертаючись до контроверсії з докторатом, Обама згадав про тих американців, хто визволяв негрів з рабства, хто боровся за права робітників, хто винаходив нові технології, хто рятував людей з палаючих хмарочосів Світового торговельного центру у вересні 2001-го року. «Ніхто з них не отримав почесного докторату, але вони змінювали ходу історії і це до снаги й вам теж», – сказав президент США випускникам Арізонського університету.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG