Доступність посилання

ТОП новини

Стратегія заплющених очей


Київ – Своїм підписом під Стратегією національної безпеки Росії до 2020 року президент Дмитро Медведєв дав можливість західним спеціалістам з «радянології» знову поговорити про російську зовнішню політику.

Можливо, це був сигнал новому американському президенту, який збирається до Москви? Може, новий російський президент вирішив продемонструвати жорсткість? Адже Бараку Обамі конче необхідно зрозуміти, що російське керівництво вважає розміщення елементів протиракетної оборони США в Європі головною проблемою російської зовнішньої безпеки.

Як на мене, будь-який громадянин Росії може розповісти своєму президенту про справжні загрози. Про сировинний характер російської економіки, що перетворює Росію на країну третього світу буквально наступного дня після падіння нафтових цін. Про всеосяжну чиновницьку корупцію. Про катастрофічне вимирання населення.

Нова стратегія далека від людей

Однак кому у російській владі все це цікаво? У свідомості випадкових людей, які потрапили на вищі посади в Росії у новому тисячолітті, їхня країна це такий собі клон Радянського Союзу, що піднімається з міфічних колін.

Звичайно, у цього клона, який живе у віртуальному кремлівсько-телевізійному просторі, і загрози зовсім інші. Головний опонент – Сполучені Штати. Головні зрадники – колишні радянські сателіти, які вважають життя під московським чоботом окупацією, а не щасливим розвитком. Головний союзник – Китай, який навряд чи мріє про спільний похід проти Вашингтона, бо конче залежить від процвітання американської економіки…

Цікаво, що ще в Концепції-2000 можна було побачити і загрози збільшення прірви між багатими і бідними, тероризму, сепаратизму, про кризу у системах соціального забезпечення і охорони здоров’я…Чи щось серйозно змінилося? Або російська влада просто не бажає нічого про це знати – адже для боротьби із ПРО чи розширенням НАТО не потрібно проводити реформи і докладати справжніх зусиль?

Стратегія, яку затвердив президент Медведєв, не має ніякого стосунку до проблем реальної Росії. Так, вона віддзеркалює всі мрії, які виникають у голові першого-ліпшого чиновника по дорозі з Кремля на елітну дачу. Проте про справжню Росію, про її проблеми і про загрози її майбутньому ми нічого з цього документу не дізнаємось…

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG