Доступність посилання

ТОП новини

Італія знову посилює боротьбу з нелегалами


Рим – Незаконне прибуття і проживання на території Італії незабаром вважатиметься злочином, що каратиметься штрафом до 10 тисяч євро. Це одна з вагомих поправок до нового законопроекту стосовно боротьби з нелегальною імміграцією. Після підтримки нижньої палати депутатів, документ перебуває на завершальній стадії у сенаті. До кінця травня парламентарі обіцяють остаточно ухвалити закон.

Нещодавно у Неаполі стався випадок, коли громадянку України без італійського дозволу на проживання доставили у відділок поліції для з’ясування статусу перебування. «Виявили жінку через її неповнолітнього сина, котрого після школи затримали на вулиці карабінери, попросивши дитину показати, де і з ким вона живе», — повідомила Радіо Свобода міжкультурний посередник соціального кооперативу «Dedalus» Наталія Маделик.

Завдяки зусиллям організації та професійним адвокатам, українку відпустили до дитини і не відкрили справи про депортацію.

Після ухвалення нового закону ситуація батьків-нелегалів ускладниться ще більше, зазначає пані Маделик.

Відповідно до нових правил, матері без тимчасового дозволу на проживання не зможуть офіційно реєструвати новонароджених дітей, і ці малюки фактично потраплятимуть під опіку соціальних структур.

Люди без папірця не зможуть також користуватися послугами державних установ, бо чиновникам заборонено обслуговувати злочинців, якими вважаються нелегали. Ба більше, про такі випадки службовці, за винятком лікарів та директорів шкіл, зобов’язані заявляти у поліцію. Після гострої критики правоцентристи-автори законопроекту залишили за нелегалами право на медичне обслуговування і доступ до освіти для дітей незаконних мігрантів.

Лідер опозиційної Демократичної партії Даріо Франческіні заявив: «У документі ви (праві партії) передбачили навіть, що громадяни, які тримають у себе нелегалів, зобов’язані заявляти про це у поліцію. Таким чином, немічні пенсіонери, з якими живе їхня доглядальниця без документів, повинні повідомляти про це правоохоронцям, щоб не вважатися співучасниками злочину незаконного перебування в країні?!»

«Це не расизм, це є справедливість!»

Протестуючи проти цих законоположень, ліві опоненти, католицька церква та правозахисні організації заявляють, що подібні заходи зовсім не спрямовані на інтеграцію іноземців й порушують права людини.

За нелегальний приїзд і перебування в Італії іноземцю загрожує штраф від 5 до 10 тисяч євро. Цієї сплати можна уникнути, якщо негайно покинути територію країни. Згадану норму запровадили, щоб прискорити процес депортації нелегала. Для отримання італійського громадянства буде передбачена плата 200 євро, а за тимчасовий дозвіл на проживання від 80 до 200 євро.

Член ультраправої партії «Північна Ліга» Роберто Кота наголошує: «Наше завдання – відстоювати єдиний принцип: на територію Італії потрапляє лише той, хто має відповідні документи, роботу і дотримується законів країни! Це не расизм, це є справедливість!»

Майбутнє Італії залежить від інтеграції іноземців

Вже рік, прийшовши знову до влади, уряд Сильвіо Берлусконі впроваджує щораз суворіші антиімміграційні норми. Вони спрямовані передусім приборкати злочинність і масовий наплив нелегалів із країн Північної Африки. Минулого року число таких прибульців сягнуло понад 36 тисяч. Незважаючи на зауваження ООН та Євросоюзу з приводу шляхів регулювання міграційного потоку, Рим наголошує, що змушений самостійно боротися з цією глобальною проблемою.

Опоненти кабміну зі свого боку зазначають, що майбутнє Італії напряму залежить від інтеграції іноземців, зважаючи на низький рівень народжуваності та нестачу робочої сили на фабриках і сільгоспугіддях. За даними Національного інституту статистики, завдяки іммігрантам кількість населення країни за останні десятиліття сягнула 60 мільйонів осіб.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG