Доступність посилання

ТОП новини

Газове питання може зіпсувати антикризову нараду


Київ – Сьогодні в Президента Віктора Ющенка має відбутися нарада вищих посадових осіб держави. Президент запросив до себе Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, голову Національного банку Володимира Стельмаха та лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Головним питанням наради має стати обговорення єдиного загальнонаціонального антикризового плану, і виконання положень меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Місяць тому Верховна Рада відмовилася внести до порядку денного антикризові законопроекти, прийняття яких необхідне для відновлення співпраці з МВФ. Тоді за відповідні законопроекти закликав проголосувати депутатів і Президент, проте пропрезидентські депутатські групи «За Україну» та «Єдиний центр» не голосували.

Відтак Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що розгляд антикризової програми відбудеться лише після того, як закінчаться необхідні переговори. Інакше розгляд цього питання може призвести до посилення протистояння у парламенті.

Урядова програма встигла застаріти

Депутат з фракції НУНС Андрій Парубій каже, що пакет антикризових заходів запропонований урядом викликає багато зауважень у парламентарів. «Урядовий пакет антикризових законів весь час міняється, – каже він. – Уряд весь час подає різного плану документи».

Так само критично ставиться до урядової антикризової програми депутат – з фракції Партії регіонів, екс-прем’єр-міністр Анатолій Кінах: «Так звана антикризова програма, яка в парламенті була з грудня 2008 року, це, по суті. набір декларацій. Без ресурсного інвестиційного наповнення, без визначення чітких пріоритетів вона не дасть ніяких результатів. І це якраз має бути основою розмови з метою виходу на консолідовані дії з подолання дуже глибокої кризи, яка є безпрецедентною».

За словами колишнього Голови уряду, Україна – чи не єдина в Європі держава, яка не має комплексної антикризової програми.

Газові «неточності» на Банковій

Тим часом, оглядачі припускають, що зустріч може завершитися без конструктивного результату, а звестися до обміну звинуваченнями. Особливо, якщо почнеться обговорення газових домовленостей.

Попервах прес-служба Президента повідомила, що Президент на нараді має намір порушити питання про необхідність перегляду укладених у Москві газових контрактів. Проте невдовзі, виступаючи на прес-конференції в Швейцарії, Ющенко зауважив, що вимагає не перегляду домовленостей, а лише ефективнішого їх виконання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG