Доступність посилання

ТОП новини

Планета на ім‘я «Рабіндранат Тагор»


Київ – Україна уперше вшанувала поета-гуманіста, першого неєвропейця, який здобув Нобелівську премію у галузі літератури Рабіндраната Тагора. Взагалі, Рабіндранат Тагор – один із найбільш «розшукуваних» в інтернеті письменників. Бенгальський та індійський письменник, поет, драматург, композитор, Нобелівський лауреат, автор гімнів Індії і Бангладеш, прожив вісімдесят років.

Там, де душа без страху, там піднята голова,
Де вільних знань політ не спинять хатні стіни.
Де простір всесвіту не зникне в бризках піни
Одвічного двобою ночі й дня...


Це вірш «Молитва», яку начитує сам Рабіндранат Тагор. І голос поета звучить уперше в Україні. Шкода, що на українських землях з творчою спадщиною Тагора люди обізнані мало, адже його поезія і драматургія – це фундамент сучасної літератури Індії і Бангладеш, стверджує громадський, літературний і театральний діяч Лесь Танюк.

Творчість Рабіндраната Тагора відновила і «модернізувала» бенгальську літературу наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, а гуманістична філософія Тагора – це те невмируще, що робить творчість поета такою популярною і у нинішню добу глобалізації. У цьому переконана одна з ініціаторок проведення вечора – виконавчий директор Східноєвропейського інституту розвитку, бенгалка за національністю Мрідула Гош.

За її словами,«Тагор – це такий геній, який народжується раз на тисячу років. Або раз на кілька сотень років. Він і філософ, і поет, і композитор. Тагор взагалі – це система життя, синонім бенгальської культури. Але за гуманізмом, за всеохопним поглядом це перевершує будь-які країни, будь-які території, тому його творчість універсальна».

З ініціативи Мрідули Гош і посольства Індії, в Україні створюється міжнародний центр культури імені Тагора. Його мета – популяризувати філософію та творчість митця, видати твори Майстра в українському перекладі.«Мені здається, наче я жива планета, я охоплений її ідеями. Я був створений до свого народження. Я не міг себе обрати. Тому я скористаюсь тим, що дісталось мені», - писав Тагор в одному зі своїх листів. Планета на ім‘я «Тагор» поруч з нашою Землею, варто уважно придивитись - і побачите її.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG