Доступність посилання

ТОП новини

Даля Ґрібаускайте перемагає у президентських виборах в Литві


Незалежний кандидат Даля Ґрібаускайте
Незалежний кандидат Даля Ґрібаускайте

Рига – На президентських виборах у Литві, за попередніми даними, перемогу отримала незалежний кандидат Даля Ґрібаускайте. На виборчі дільниці прийшло понад 50% виборців, що достатньо для виборів президента країни у першому турі. Остаточні результати президентських виборів ЦВК Литви планує оголосити через тиждень.

На посаду наступного президента Литви претендували сім кандидатів: єврокомісар Даля Ґрібаускайте, лідер соціал-демократів Альґірдас Буткявічюс, представник «Партії праці» Лорета Граужинене, староста парламентської фракції партії «Порядок та справедливість» Валентинас Мазуроніс, екс-прем’єр Казимира Прунскене, відставний бригадний генерал Чесловас Єзерскіс та голова партії «Виборча акція поляків Литви» Вальдемар Томашевський.

Явка виборців достатня для перемоги Далі Ґрібаускайте

Відповідно до Закону про вибори Литви, перемагає той кандидат, який під час першого голосування отримає понад половину голосів виборців, які брали участь у виборах, при умові явки на виборчі дільниці не менш ніж половини виборців з правом голосу.

За останніми даними Центральної виборчої комісії Литви на президентських виборах проголосувало – 51,67% виборців, що достатньо для виборів президента у першому турі.

Даля Ґрібаускайте отримала найбільшу кількість голосів виборців – 68,16%. Другу позицію посідає Альґірдас Буткявічус – 11,70%, і, як відзначають експерти, його штаб може вимагати перевірки не тільки протоколів, але й бюлетенів голосування.

Найактивніше виборці голосували в Панєвежисі, Вільнюсі та Паланзі. Ще надходитимуть дані із закордонних виборчих дільниць, однак за прогнозами, за кордоном виборці також більше голосували за Ґрібаускайте.

Результати exit-pool не відрізняються від офіційних даних ЦВК. Науково-дослідницька група «RAIT» провела опитування на 220 виборчих округах, згідно з яким за Далю Ґрібаускайте проголосувало майже 67,9% виборців, причому більше жінок, ніж чоловіків. В основному, за неї голосували молоді люди у віці з 18-30 років.

Спостерігачі з пострадянських країн, Палестини та Швеції

За президентськими виборами в Литві спостерігали головним чином спостерігачі з пострадянських держав: Росії, України, Латвії, Білорусі, Казахстану, Грузії. Крім того, у Литві були також організатори виборів з Палестини та спостерігачі зі Швеції. ОБСЄ не надсилало своїх спостерігачів, що у Литві розцінили як ознаку довіри до литовської політичної системи.

Значних порушень на виборчих дільницях не зафіксовано. Було лише одно повідомлення про можливе порушення закону – у Вільнюсі на вулиці Скроблю, де містилися дві виборчих дільниці, на будинках були зроблені надписи, образливі для кандидата Далі Ґрубаускайте. Поліція розпочала слідство.

Портрет переможця

Даля Ґрібаускайте – 53 роки, не одружена. Випускниця Ленінградського університету ім.Жданова, спеціальність політекономія, має ступінь доктора економічних наук. Під час навчання у Ленінграді працювала робітницею на фабриці «Рот фронт».

У незалежній Литві була міністром фінансів, обрана керівником бюджетного комітету Європейського парламенту. Щотижневик «European Voice» у 2005 році обрав її «Єврокомісаром року», а ділова газета «Wall Street Journal» назвала її «залізною леді» і порівняла з Маргарет Тетчер. Має «чорний пасок» з східних видів боротьби. Володіє англійською, російською, польською та французькою мовами.

(Рига – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG