Доступність посилання

ТОП новини

Міграція залишається європейським «яблуком розбрату»


Брюссель – Десять років тому у фінляндському містечку Тампере Євросоюз вирішив створити спільну політику щодо міграції та надання притулку. Проте час минає, а європейська міграційна стратегія все ще далека від довершеності. Натомість, європейські чільники все більше зосереджуються на боротьбі проти міграції та покараннях роботодавців, котрі працевлаштовують іноземців-нелегалів. Саме це було пріоритетом нинішніх євродепутатів, мандати яких завершуються. І саме це й буде поміж найскладніших проблем Європарламенту з новим складом, що з’явиться після виборів 7 червня.

Президент Комісії Європейського Союзу Жозе Мануель Баррозу у сьогоднішньому інтерв’ю італійському часопису «Corriere della sera» зазначає, що він має намір запропонувати нову стратегію щодо нелегальної міграції.

Донині кожна країна об’єднаної Європи самотужки вирішує проблеми нелегалів і питання з їх політичним притулком. До 10 червня, каже пан Баррозу, буде розроблений план створення Бюро Євросоюзу з питань мігрантів. Цей орган мав би допомагати країнам ЄС централізовано розглядати прохання іммігрантів щодо того, чи справді вони зазнають переслідувань у себе вдома.

Інша мета проекту Єврокомісії – попередити трагедії, які останнім часом все частіше трапляються на водних просторах Середземномор'я та Атлантики. Мова йде про драматичні спроби проникнення до Євросоюзу мігрантів із азійських та африканських країн. Також ці пропозиції покликані відстоювати принципи вільного пересування та права на отримання притулку тими, хто його справді потребує.

Європейський депутат від групи бельгійських лібералів Жерар Депре очолює у парламенті ЄС комісію, що опікується питаннями права та громадянських свобод. На його думку, щоб компенсувати старіння Європи, її лідери повинні не будувати мури на кордонах, а запроваджувати обнадійливу політику економічної міграції. Слід також бути щедрішими у наданні притулку, переконаний Жерар Депре.

«Директива ганьби»

Найсуперечливішою у цьому сенсі залишається нещодавно підтримана Європарламентом так звана «Директива повернення». Згідно з цим документом, нелегальних мігрантів перед тим, як їх відправлять до країни походження, можуть утримувати у депортаційному таборі до півтора року. Через текст цього документа, котрий представники правозахисних організацій уже назвали «Директивою ганьби», у лавах депутатів стався справжній розкол. Проте загроза порушення прав людини через цей документ не така вже й велика, каже Жерар Депре.

«Якщо є країна, що не хоче нікого затримувати, директива їм це дозволяє, -пояснює євродепутат. - Якщо держава хоче утримувати нелегальних мігрантів на 2 чи 3 місяці, це також дозволено директивою. Тож цей документ ні до чого не змушує. Він тільки дає поради державам Євросоюзу, які не мають законодавства щодо тривалості утримування цих людей. Це стосується більшості нових країн-членів. Однак у жодному випадку ви не маєте права ув’язнювати людину в центрах більш як на 18 місяців».

Найбільше дискусій викликали випадки затримки на такий тривалий період цілих сімей нелегалів із неповнолітніми дітьми.

Парламентарям, яких оберуть на наступних виборах через 18 днів, доведеться продовжити дебати навколо міграційної проблеми. Зокрема, вони повинні визначити свою позицію щодо умов облаштування прохачів притулку та положення про зняття у мігрантів відбитків пальців.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG