Доступність посилання

ТОП новини

Україна виконує вимоги Ради Європи у відповідь на критику, але не всі


Іноземці-нелегали у пункті тимчасового утримання «Павшино» на Закарпатті (aрхівне фото)
Іноземці-нелегали у пункті тимчасового утримання «Павшино» на Закарпатті (aрхівне фото)

Прага – Комітет із запобігання тортурам Ради Європи оприлюднив свій звіт про становище в Україні іноземців, затриманих за порушення правил в’їзду і перебування. Документ за результатами візиту представників Комітету до України ще в грудні 2007 року вельми критично оцінив це становище на той час. Сам звіт разом із відповіддю на нього уряду України Рада Європи оприлюднила нині на прохання української сторони. Як вважають у найбільшій європейській правозахисній організації, Україна здійснила певний поступ, принаймні на папері, але критичні зауваги ще залишаються.

Звіт Комітету із запобігання тортурам, нелюдському чи принизливому ставленню та покаранням Ради Європи після перевірки 2007 року був досить різкий: Україна не поспішала виконувати попередні рекомендації, і становище іноземців-нелегалів в українських центрах утримання залишалося погане – від украй незадовільних побутових умов до знущань над затриманими, а головне – що не було належного юридичного захисту для них. Найбільше нарікань викликав пункт тимчасового тримання (ПТТ) Павшино на Закарпатті: замість того, щоб ліквідувати цей об’єкт, де порушення було на порушенні, Україна посилала до нього все нових затриманих.

У відповідь перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук доповів про вжиті заходи. Обидва документи тепер на прохання України оприлюднили на сайті Комітету.

Петя Несторова, голова Другого відділу Комітету із запобігання тортурам, нелюдському чи принизливому ставленню та покаранням Ради Європи, який відповідає, зокрема, за Україну, в інтерв’ю Радіо Свобода каже: на папері відповідь із багатьох оглядів засвідчує, що є позитивні зміни, але важко оцінити їх із відстані.

«Багато з того, про що йдеться у відповіді, виглядає позитивно, особливо те, що Україна нарешті зобов’язалася закрити центр утримання в Павшино – це була давня рекомендація Комітету», – каже чільна представниця Комітету із запобігання тортурам. Уже після того, як Україна надіслала Комітетові своє зобов’язання, цей пункт таки закрили в грудні минулого року.

А коли ще взяти до уваги, що Україна минулого року нарешті відкрила два нові центри утримання, про які говорили вже давно, то, на думку Петі Несторової, з цього огляду можна говорити про успіх.

Не все ще добре, і виконання перевірять

Але з інших питань, наголосила вона, не можна сказати, щоб відповідь України була цілком задовільна. «Як виглядає, матеріальне становище поліпшується, але коли доходить до юридичних гарантій, що стосуються затриманих за імміграційні порушення, то, я вважаю, відповідь не відповідає тому, на що ми очікували, бо не виконані всі наші рекомендації», – каже представниця Комітету з запобігання тортурам.

Цей Комітет у своєму прес-релізі з нагоди оприлюднення документів нагадує, що в рамках програми періодичних візитів має намір цього року знову проінспектувати Україну.

«Очевидно, ми маємо повернутися туди й самі побачити, що там змінилося», – сказала Радіо Свобода керівник відділу Комітету із запобігання тортурам Ради Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG