Доступність посилання

ТОП новини

Вперше за 300 років спікер парламенту Британії йде у відставку


Лондон – Спікер нижньої палати британського парламенту – Палати Громад – Майкл Мартін сьогодні оголосив, що піде у відставку. Це він зробить під тиском депутатів. Він став наразі найбільшою жертвою скандалу з видатками депутатів коштом платників податків, який не вщухає у Великій Британії вже понад тиждень.

У багатьох країнах, включно з Україною, депутати тихо ухвалюють закони про привілеї самим собі, але лише у кількох державах, на кшталт Великої Британії, викриття статей, за якими депутати вимагають повернення видатків коштом платників податків, здатне викликати таку бурю і потягти за собою відповідні наслідки.

Спікер-лейборист Майкл Мартін у спеціальній заяві, оприлюдненій у Палаті Громад, повідомив про свою відставку: «Від часу, коли я вперше став депутатом цієї Палати 30 років тому, я завжди відчував, що найкраще Палата функціонує, коли у ній є єдність. Щоб підтримати цю єдність, я вирішив залишити свою посаду спікера у неділю 21 червня».

Нового спікера буде обрано 22 червня. Вперше за 300 років спікера у Британії було практично змушено до відставки. Це сталося після того, як його різко розкритикували за поведінку під час нечуваного суспільного обурення, спричиненого публікацією у пресі статей, за якими депутати повертають собі видатки. 23 депутати Палати підписали пропозицію щодо вотуму недовіри панові Мартіну.

Ініціатором пропозиції став рядовий депутат від опозиційної Консервативної партії Дуґлас Карсвелл, який заявив: «У кампанії з метою прибрати пана Мартіна зі спікерської посади я дію не як його ворог і ще менше, - як депутат від опозиції. Я дію як людина, що пристрасно вірить у нашу систему парламентаризму. Репутація Палати Громад постраждала і досягла рекордно низької позначки. У багатьох депутатах тепер вбачають паразитів. Нам потрібна реформа, нам треба зробити політиків підзвітними, не лише щодо їх видатків, а й щодо того, як вони працюють. Нам потрібний спікер, який визнає, що суверенітет парламенту означає суверенітет народу, що політики у Вестмінстері мають працювати краще, котрий розуміє, що як законодавці ми можемо змусити бути підзвітними людей при владі».

Ті, що зловживали, не зможуть балотуватися знову?

Тимчасом прем’єр-міністр Ґордон Браун сьогодні попередив, що депутатам від його Лейбористської партії, стосовно яких буде встановлено факт зловживання правилами щодо видатків, не буде дозволено брати участь від партії на наступних парламентських виборах.

Колишній міністр від Консервативної партії Дуґлас Гоґґ оголосив, що не виставлятиме свою кандидатуру на наступних виборах. Також він повідомив, що погодився повернути 2 200 фунтів, які взяв коштом платників податків на очищення рову з водою у своєму маєтку в сільській місцевості.

Спікер Майкл Мартін перебуває на цій посаді з 2000 року. Він є депутатом від одного з округів Ґлазґо, і очікується, що він відмовиться і від депутатства. Кажуть, що в його окрузі вже почалася підготовка до дострокових виборів. Спікер проводить нині зустріч із провідниками Лейбористської партії щодо проміжної реформи системи видатків депутатів. Критики кажуть, що саме він був рушійною силою намагань керівництва Палати Громад заблокувати те, щоб деталі видатків депутатів підпадали під дію закону про свободу інформації. Також він начебто робив різкі випади проти депутатів, котрі вимагали більшої прозорості або ставили під сумнів його рішення викликати поліцію для розслідування того, як деталі видатків потрапили до газети Daily Telegraph.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG