Доступність посилання

ТОП новини

Листи Петлюри як привід для роздумів


Оприлюднені листи Симона Петлюри
Оприлюднені листи Симона Петлюри

Київ – Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила раритетні листи Головного отамана військ УНР та голови Директорії Симона Петлюри. Копії 11 таких листів урочисто 19 травня передали Інституту національної пам’яті у приміщенні Музею Української Народної Республіки. Документи містять аналіз тогочасної ситуації у Європі та Україні, а деякі з них мають помітку «таємно».

Листи Симона Петлюри знайшли у багатотомній архівній справі, порушеній каральними органами більшовиків стосовно генерал-хорунжого армії УНР Юрка Тютюнника. Його чекісти вивезли в 1923 році до СРСР і розстріляли. А справа врешті-решт потрапила в архів Служби зовнішньої розвідки незалежної України.

Листи Петлюри написані олівцем. Вони стосуються стратегічних моментів тогочасної політичної історії.

Листи спонукають до аналізу теперішньої ситуації

Голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що думки Петлюри не втратили своєї актуальності. Вони виступають не лише певним духовним орієнтиром, але й мають практичну цінність, як зразки осмислення ситуації.

«Листи Симона Петлюри показують, наскільки складно проходив процес державотворення, наскільки важлива роль і позиція чільників УНР, наскільки вони глибоко і стратегічно могли оцінити ситуацію, якими бачили перспективи становлення України», – зазначає Микола Маломуж.

Також очільник зовнішньої розвідки наголосив на тому, що Україна наразі теж «переживає складні часи».

«Розвідка проводить глибоке аналітичне дослідження: політичне й економічне. І ми бачимо, які загрози існують для української держави. Ми відстежуємо зовнішні впливи, що намагаються гальмувати процес розвитку. Ми рекомендуємо керівництву держави різні моделі з нейтралізації цих загроз. І не тільки загроз, а й перспектив розвитку», – сказав Маломуж.

Юхновський: «це аналіз відповідальної людини»

Листи Симона Петлюри були адресовані прем’єр-міністру еміграційного уряду УНР Андрію Лівицькому, а також військовому міністру генерал-поручику Миколі Юнаківу і послу уряду УНР у Франції Олександру Шульгіну.

Цінність цих листів, на думку Голови Інституту Національної пам'яті Ігоря Юхновського, полягає у їхній аналітичності.

«Історія боротьби українців за незалежність України весь час повторюється. Ми змагалися, програвали, нас знищували, ми зникали і знову відроджувалися. І так, аж до здобуття незалежності. Але завжди залишалися вірні люди, які намагалися проаналізувати цю боротьбу, визначити причини та наслідки й встановити можливі зв’язки з майбутнім. Думки в цих листах є дуже глибокі», – вважає Ігор Юхновський.

Ім'я Симона Петлюри, на рівні з іменами Мазепи чи Бандери, було спаплюжене радянською владою і перетворене у «наріцательноє».

«Відновлення історичної правди повернуло цим іменам гідне звучання», – зауважив голова Інституту Національної пам'яті.

Ігор Юхновський також наголосив, що і сам Симон Петлюра, і його родина в еміграції жили надзвичайно бідно, але це не зламало духу людини, яка була очільником визвольних змагань початку 20 століття.
Симон Петлюра може бути зразком безкорисливого служіння ідеї.

11 оригіналів листів Симона Петлюри датовані травнем-вереснем 1922 року. Їх можна прочитати на веб-сайті Служби зовнішньої розвідки України.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG