Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко ініціює відставку Єханурова


Прем’єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко має намiр сьогодні невiдкладно направити прохання Президентовi Вiктору Ющенку про звiльнення мiнiстра оборони Юрiя Єханурова з посади «у зв’язку з виявленими масштабними зловживаннями та корупцією» у вiдомствi.

Про це вона заявила на засiданнi уряду, на якому заслуховували звіт Головного контрольно-ревізійного управління про зловживання в Міноборони у 2008 році.

Крім того, Прем’єр повідомила, що одночасно має намір звернутися з листом про відставку Єханурова до депутатського корпусу. «Я не хочу, щоб в уряді була корупція. Ще раз підкреслюю, всі витрати по всіх міністерствах будуть перевірені», – заявила Тимошенко.

Факти корупцiї в Мiноборони пiдтверджені – КРУ

Керiвник головного Контрольно-ревiзiйного управлiння України Микола Сивульський заявляє, що iнформацiя про корупцiю в Мiнiстерствi оборони в 2008 роцi пiдтвердилася. Про це він заявив, доповiдаючи на засiданнi уряду.

На початку засідання Прем’єр Юлія Тимошенко повідомила, що Кабінет Міністрів заслухає інформацію Головного контрольно-ревізійного управління й уповноваженого уряду з боротьби з корупцією щодо фактів зловживань у Міністерстві оборони при проведенні державних закупівель.

«Я бачила цi документи, якi сьогоднi заслуховуватимуться на засiданнi уряду, i я була глибоко здивована тим, що вiдбувається в мiнiстерствi», – заявила Прем’єр, додавши, що всi матерiали щодо перевiрки КРУ будуть направленi до Генпрокуратури i всiх необхiдних слiдчих органiв.

Як зазначила голова уряду, за наявною інформацією, військові частини закуповували за значно завищеними цінами продукти харчування, паливно-мастильні матеріали, крім того, були виявлені порушення в питаннях продажу землі відомства.

«Я хочу сказати, що такі речі ніколи не будуть замовчуватися, ніколи не будуть прикриті і вони будуть винесені на публічний розгляд», – сказала Тимошенко.

7 травня Державна інспекція з контролю за використанням й охороною земель заявила про порушення Міністерства оборони в частині використання земельних ділянок на суму 4 мільйони гривень.

Єхануров назвав «комедією» публічне заслуховування звіту

Міністр оборони Юрій Єхануров називає «комедією» публічне заслуховування інформації Головного контрольно-ревізійного управління про зловживання у відомстві, яким він керує.

Під час доповіді про виявлені зловживання в Міноборони, яку на вимогу Прем’єра Юлії Тимошенко заслуховували у відкритому режимі в присутності ЗМІ, керівник Головного контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський заявив, що чиновники оборонного відомства перешкоджали співробітникам КРУ в отриманні необхідної інформації.

У цей момент Єхануров перебив доповідача й звернувся до Тимошенко із проханням не влаштовувати комедію.

«У нас почали вимагати всі документи, які є в Міністерстві оборони. Я Вас дуже прошу: я розумію Ваші емоції й те, що засоби масової інформації тут, і те, що Вам треба все це подати, але стримайтеся, будь ласка, нехай він (Сивульський) доповість, і потім будете ламати й далі цю комедію», – сказав міністр.

У відповідь на це Тимошенко суворо закликала Єханурова зберігати порядок.

«Ламати комедію будете Ви, коли будете перед силовими структурами відповідати», – наголосила Прем’єр.

При цьому Тимошенко закликала представників КРУ написати службову записку, де вказати прізвища чиновників Міноборони, які перешкоджали їхній роботі, для подальшого направлення матеріалів у Генеральну прокуратуру.

Міністр оборони Юрій Єхануров висловив сподівання на об’єктивне розслідування Генеральною прокуратурою операцій його відомства із землею.

«Я сподiваюся на чесний розгляд i за законом у Генеральнiй прокуратурi. Рiзниця в тому, Юлiє Володимирiвно, що в Генпрокуратурi розглянуть питання згiдно iз законом, i там немає кандидатiв у президенти», – зазначив Юрій Єхануров.

Єхануров обговорить з Ющенком вимоги про відставку

Міністр оборони Юрій Єхануров має намір завтра провести зустріч з Президентом Віктором Ющенком, щоб обговорити вимогу уряду про його відставку з посади міністра.

«Є порядок. Раз є такі звинувачення, я зобов’язаний доповісти йому (Президентові)», – сказав міністр.

За його словами, сьогоднішнє засідання уряду, на якому заслуховували результати перевірки Міноборони, є «тренуванням» перед виборчою президентською кампанією.

«Я б дуже не хотів, щоб питання міністра вплинуло на розвиток Збройних Сил. Це не іграшки. Це дуже складне завдання в умовах, коли на підготовку військ нічого немає. Ось на миротворців закінчуються гроші. Рішення потрібно щодня ухвалювати. Але для того, щоб менше займатися проблемами бюджету, влаштовуються такі шоу, як сьогодні», – пояснив голова Міноборони.

Водночас він зазначив, що «з погляду виборчих технологій» сьогоднішнє засідання уряду організоване «дуже грамотно».

Питання про свою відставку Єхануров назвав таким, що перебуває «в площині політичних розборів».

«Коли я був призначений міністром оборони, я того ж дня написав заяву про припинення політичної діяльності, тому я не можу коментувати ці речі. Я – міністр оборони України, а коли звільнять, я багато чого розповім», – пообіцяв Єхануров.

Сьогодні на засіданні уряду, на якому заслухали звіт КРУ про зловживання в Міноборони, Прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що має намір звернутися до Президента з проханням відправити Юрія Єханурова у відставку з посади міністра оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG